EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсионната възраст няма да се замразява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсионната възраст няма да се замразява

mail06:30 | 05.03.2015прегледи 1558 коментарикоментари 0


Народните представители не приеха предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесено от БСП, което предвижда замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране, както и възможност за гъвкаво пенсиониране. Гласуваха 187 народни представители, 93 бяха "за", 82 "против", а 12 се въздържаха, предаде Агенция "Фокус".

Корнелия Нинова от БСП - лява България заяви, че се е изказала тезата, че ранното пенсиониране би ощетило бюджета на НОИ и оттам държавния бюджет. "Гъвкавото пенсиониране, което предлагаме е с намаляване на пенсията 0.4% за всеки недостигащ месец. Твърдите, че трябва да постигнем съгласие по пенсионната реформа и ние искаме. На последното заседание на Комисията по труда и социалната политика вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че до края на март няма никаква готовност да внесе предложение по пенсионната реформа. Тревожното е, че такова съгласие и реформа няма да се предложи, а през това време излезе статистика на Националния статистически институт", заяви Нинова. По думите й, безработицата последните месеци расте. "Двете големи теми - как да стимулираме икономиката и да има повече работещи, които да внасят повече осигуровки в НОИ и другата тема за пенсионната реформа не успявате да я решите. Намирате най-лесният начин - да увеличавате стажа и възрастта, за да намалявате броя на пенсионерите. Това е в щета на хората", каза още Корнелия Нинова.

Това, пред което сме изправени е в следствие на дългогодишната популистка злоупотреба с пенсионна система. С непрекъснатото намаляване на пенсионните вноски стигнахме дотам, че тези вноски се плащат от самите пенсионери, когато си купуват хляб. Това каза Радан Кънев съпредседател на ПГ на РБ по време на дебата за промените в Кодекса за социално осигуряване внесен от „БСП лява България“. „Левите ще искат по-ранно пенсиониране, а десните няма да отстъпим в това дали може да се намаляват вноските. ДПС ще бъде в позиция да работи не много директно за електората си за такива теми и да слушаме изказвания на г-н Местан, които нямат общо по темата“, посочи Кънев. По думите му е възможно да се стигне и до друг път, благодарение на вицепремиера Ивайло Калфин. „Ако не искаме популизмът да продължава да ни лашка и да си променяме пенсионната система на 2-3 години трябва да тръгнем по пътя на националното съгласие“ допълни той. Според него има и трети път, който се състои в това да не се прилага визионерство и смелост в реформите, а да се върви по пътя на най-малкото съпротивление и когато не може да се постигне съгласие се стига до тъпчене на едно място. „Най-вероятно поради липсата на зрялост на дебата днес ще тръгнем по този път, защото предложението ще бъде отхвърлено, защото няма накъде“, коментира Кънев. Той посочи, че позицията на РБ е против промените в кодекса за социално осигуряване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg