EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пенсии според Каракачанов: Измислици + реалност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсии според Каракачанов: Измислици + реалност

mail21:25 | 17.11.2016прегледи 6909 коментарикоментари 1


Екип на EconomyNews.bg

Отзвук от предизборната кампания, преплетен днес с дискусиите около Бюджет 2017 г., е въпросът за пенсиите. И преди, и сега глас извисяват патриотите. През цялата кампания кандидатът за президент Красимир Каракачанов, повтаряше, че сме най-бедната държава в Европа. И цитираше следните данни:

Ние сме по-бедни и от Албания, от Македония и Сърбия. Една справка показва, че средната пенсия в България е 83 евро, в Албания 175 евро, в Македония 179 евро, а в Сърбия 219 евро.

Справката по случайност съвпада с текст на EconomyNews.bg преди почти четири години, което само по себе си е некоректно в днешния динамичен свят. Макар г-н Каракачанов да не споменаваше данни за Гърция, вероятно съвсем съзнателно, е важно да се отбележи, че през този период от време пенсиите там се сринаха наполовина. Междувременно, Албания въведе англоезична версия на основни институции, откъдето може да се черпи официална статистическа информация за пенсиите, които се разделят на градски и селски. Друго важно уточнение е, че последните актуални данни са от 2013 г. А цитираната пенсия от 175 евро всъщност е максималната.

Иначе, в пресата периодически се появят не дотам верни информации относно пенсиите на Балканите. Македонците последно се похвалиха , че техните пенсионери имат най-добрия стандарт на живот на целия Балкански полуостров, според изчисления на сдружението им в Скопие.  Над 300 хиляди пенсионери ще получат през декември поредното увеличение - с около 670 денара, съобщи в. “Вечер”. Така минималната пенсия в страната ще стане над 200 евро, което я прави най-висока в региона. Вестникът щедро информира за пенсиите в съседните страни - минималната пенсия в Сърбия е 190 евро, в Албания - 150 евро, в България - 140 евро, а в Косово към 130 евро. Дали тези данни са коректни сами преценете, като ги сравните с тези от таблица, където са посочени официалните цифри на националните осигурителни институти и статистически институти на съответните държави.

zoom_sss

Бележка на редактора: Издирването и систематизирането на подобна информация не е лека задача и изисква многочасова изследователска работа. Ето защо не е редно с лека ръка да се хвърлят популистки послания, често пъти извадени от контекст. Коректно е когато се говори на експертно ниво, пенсиите да се обвързват с броя на пенсионерите, заплатите, други ключови икономически индикатори.

В същия дух и у нас отново се заговори за вдигане на минималната пенсия, която да стане 300 лв. Искането на политиците и най-вече на патриорите обаче бе контрирано този път дори от синдикатите. В телевизионно интервю президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономистът Николай Василев коментираха как трябва да изглежда бюджетът за следващата година и трябва ли минималната пенсия да стане 300 лева.

"Минимална пенсия от 300 лева означава преструктуриране на целия пенсионен модел и редица несправедливости спрямо всички, които получават 301 лева пенсия. Не е времето сега да се прави това. В този момент е популизъм да се предлага подобно решение", коментира Пламен Димитров.

„Всеки, който разбира от публични финанси, знае, че ние може да говорим и за 600 лева минимална пенсия, но това е абсолютно нереалистично и вредно. За да се увеличи двойно минималната пенсия, трябва да се увеличи двойно брутният вътрешен продукт, което вероятно ще стане след шест години, но не и днес”, коментира Николай Василев.

„2016 г. и 2017 г. са години, в които трябва да имаме бюджетни излишъци, а не да харчим с дефицити”, каза още той.

Изчисленията на финансовия министър Горанов

БСП и Патриотичният фронт предложиха в Бюджет 2017 година да бъде заложено отпадане на плосния данък от 10% /БСП/ и  въвеждане на 300 лв. най-ниска пенсия /Патриотичен фронт/.

2.736 млрд. лв. ще струват на бюджета за догодина предложенията на двете партии, показват изчисленията на  финансовия министър Владислав Горанов, които той  съобщи на журналистите. Загубата от евентуална промяна в данъчната скала, предлагана от левицата, Горанов калкулира така: 1.236 млрд.лв. загуба за бюджета!

За 300 лв. минимална пенсия ще са необходими още един 1.500 млрд.лв., допълни още Горанов.


 
Коментари
 
Евгени Коев - 28-11-2016 г. 13:12:45

Чудесна статия доказваща твърдението на Каракачанов, че "Ние сме по-бедни и от Албания, от Македония и Сърбия ". Ако представените цифри може да се класифицират като "Измислица" ,то "реалността", че българските граждани получават най-ниските пенсии на Балканите,въпреки, че данните за Албания са от преди три години е изключително тревожна и смущаваща за нас като държава !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg