EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пасиви & активи по света, България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пасиви & активи по света, България

mail13:58 | 18.09.2019прегледи 1661 коментарикоментари 0


Allianz представи десетото издание на своя Global Wealth Report, който разглежда състоянието на активите и дълга на домакинствата в повече от 50 държави.

Прецедент: през 2018 г. финансовите активи в индустриалните и развиващите се страни се понижиха едновременно за първи път; нещо, което не се случи дори през 2008 г., в разгара на финансовата криза. В световен мащаб спестяващите бяха зависими: от една страна, ескалиращият търговски конфликт между САЩ и Китай, безкрайната сага „Brexit“ и нарастващото геополитическо напрежение, от друга страна, затягането на паричните условия и нормализираната парична политика.

В резултат фондовите пазари реагираха като цените на акциите в световен мащаб паднаха с около 12% през 2018 г. Това имаше пряко влияние върху растежа на активите.

 Общите брутни финансови активи на частните домакинства намаляха с 0,1% и остават повече или по-малко равни на 172,5 трлн. евро. „Нарастващата несигурност взима своите жертви“, казва Майкъл Хайз, главен икономист на Allianz. „Премахването на глобалния икономически ред, базиран на строги правила, пречи на натрупването на богатство.

 Ръстът на активите също показва, че търговията не е игра с нулев резултат. Или всички са на печелившата страна - както в миналото, или са на губещата страна - както се случи миналата година. Агресивният протекционизъм не знае победители”.

България: Финансовите активи нарастват спрямо световната тенденция

Брутните финансови активи на българските домакинства нараснаха с 3,8% през 2018 г., отчитайки най-бавния растеж за повече от две десетилетия. Това доста неприятно представяне се дължи  главно на ценни книжа, а именно акции и друг собствен капитал, които представляват над 40% от всички финансови активи и са със спад от 0,3%. Застраховките и пенсионните спестявания  също постигнаха доста разочароващ темп на растеж като отчетоха плюс 7,3% през 2018 г., което е най-слабото увеличение след финансовата криза. От друга страна, банковите депозити нараснаха силно с 8,2%, което е най-бързото увеличение за пет години.

Растежът на пасивите се ускори до 7%, което сигнализира за по-нататъшно нормализиране и то след години, в които българските домакинства сдържаха апетита си за нови заеми. Коефициентът на дълга на домакинствата се вдигна до 28,8% в края на 2018 г., което все още е около пет процентни пункта под пика през 2009 г.

В резултат на бързо ликвидните активи, но силен растеж на дълга, нетните финансови активи в България се увеличават само с 2,9% през 2018 г., което отново е най-слабото увеличение за последните две десетилетия. С нетни финансови активи на глава от населението от 8 030 евро, България остана на 37-мо място в класацията на най-богатите страни (финансови активи на глава от населението, вижте таблицата за първите 20). На върха САЩ отново замениха Швейцария, не на последно място благодарение на силния долар. Ако погледнем по-дългосрочно, като видим как списъкът се е променил от началото на века, възходът на много източноевропейски страни става очевиден: победителите включват трите балтийски държави (+6 места), но и Русия (+6 места ), България (+4 места) и Румъния (+2 места).

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg