EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на ваканционни имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на ваканционни имоти

mail13:15 | 04.08.2023прегледи 822 коментарикоментари 0


През последните три години пазарът на ваканционните имоти в България се отключи заради желанието на много българи да инвестират по Черноморието и в Банско, коментира за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Отчетените ръстове на броя на сделки за този период, например за Несебър, "изстреля" общината на четвърто място в България след София, Пловдив и Варна, и тя даже изпревари Бургас.

Ниските цени на ваканционните имоти позволиха на много хора да придобият жилища с инвестиционна цел или за да работят от разстояние. Това обаче рефлектира върху цените на ваканционните имоти и те вече се доближават до 900-1000 евро за квадратен метър в някои курорти.

За тези пазари данните за първото шестмесечие на годината спрямо същия период на миналата година показват спад в броя на сделките. Намаляват сделките в Балчик, Бяла, Каварна, Несебър, Поморие, Царево, Банско. От по-големите пазари на ваканционни имоти само в Разлог има ръст от 4 на сто на сделките.

По отношение на интереса на чуждестранните купувачи към покупка на ваканционни имоти експертът посочи, че вече не може да се открои конкретна група, както това беше преди години - Великобритания, Русия, донякъде Германия. Сега сделките с чужденци не променят съществено тенденцията на този пазар. На пазара на ваканционни имоти, по традиция от последните няколко години, активни са предимно българските купувачи.

Като цяло обаче, въпреки по-слабите данни спрямо 2022 и 2021 г., за последните 15 години за някои от пазарите това е една от най-силните години по брой сделки, коментира експертът и даде пример с Варна, за която това е втората по сила година, дори надминаваща резултатите от 2021 г. Експертът обаче очаква до края на годината тенденцията да се обърне.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg