EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Павлова: Строим безопасни пътища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Павлова: Строим безопасни пътища

mail10:30 | 21.09.2012прегледи 414 коментарикоментари 0


Приоритет на правителството е не само изграждането на нова и модернизирането на съществуващата пътна инфраструктура, но и намаляването броя на жертвите и пътно-транспортните произшествия. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството при откриването на петата национална конференция по пътна безопасност. Според нея магистралата е и ще остане най-безопасният път, а чрез ускореното изграждане на този тип пътища ще се намали броят на жертвите по тях.
Над три пъти е намалял броят на пътно-транспортните произшествия в участъка Стара Загора-Нова Загора на Път ІІ-66, в резултат предсрочното пускане на ЛОТ 2 и 3 на „Тракия“ и пренасочването на трафика по магистралния участък, посочи министър Павлова. В периода юни-септември 2011 г. са регистрирани 16 произшествия, докато за същия период на тази година са констатирани само пет, каза още министър Павлова.
Тя уточни, че модернизирането на пътната инфраструктура цели намаляването произшествията на пътя. Те са предизвикани от недобро състояние на настилката и другите елементи на пътя, които имат пряко отношение към сигурността на движението. От особено значение за нас е оценката на въздействието върху пътната безопасност още в началния етап на планиране преди одобряване на инфраструктурния проект за пътища от републиканската пътна мрежа, допълни министър Павлова.
В България има много документи, концепции и планове за повишаване на пътната безопасност. Крайно време е те да започнат да се прилагат на практика, за да се намали действително броят на жертвите по пътищата, каза регионалният министър.
Тя използва случая, за да предупреди поддържащите фирми, че отново предстои тежка зима и е необходимо те да мобилизират напълно ресурсите си, за да не се допуска затваряне на пътища заради забавеното им почистване от сняг.

Подготовката за поддържане на пътищата през зимата вече започна, съобщи министър Павлова. Агенция „Пътна инфраструктура”, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще направи преглед на наличните количества сол, луга, материали и на броя машини, с които разполагат поддържащите фирми. Ще бъде проверена и готовността им да прилагат разработените планове за зимно поддържане на пътищата, допълни тя.
Съвместните проверки ще бъдат насочени към сравнение на договорите, които фирмите имат с държавата и общините, каза още министър Павлова. Тя посочи, че през миналата година една фирма е кандидатства с определен брой машини и материали за поддръжка на пътищата както пред АПИ, така и пред дадена община.
Тези проверки, освен документални, ще бъдат и на място. Така ще се изясни къде какви машини има и кой на каква техника разчита, посочи регионалният министър. Тя каза, че ако е необходимо в резултат от направените проверки може да бъдат прекратявани договори и да се проведат нови процедури за възлагане на зимно поддържане на пътищата. Ще направим това, за да се уверим, че този път няма да има фирма, която да се оправдава, че не е изчистила общинските пътища, защото е чистила магистрали и първокласни пътища, допълни министър Павлова.
Тя съобщи, че в резултат на безкомпромисните проверки, направени през предишния сезон, на някои фирми са наложени сериозни санкции, с промяна в условията. В резултат са били наети допълнителни доставчици на материали или на машини, за да може да се подсигурят плановете, които трябва да се изпълняват през тази година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg