EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още компенсации за оранжериите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още компенсации за оранжериите

mail09:20 | 18.08.2011прегледи 344 коментарикоментари 0


От Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) искат от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да им бъдат изплатени парични компенсации заради продадените на много ниска цена зеленчуци по време на кризата с Ешерихия коли.
По време на разпространението на Ешерия коли никой от нашите колеги не спря да произвежда и да продава, въпреки че за по-малко от едно денонощие цената на килограм падна от 1 лев на 20 стотинки. Затова искаме да бъдем компенсирани със средства от бюджета за разликата в цените. Такъв прецедент има в Дания и Белгия, обясни председателят на БАПОП Пламен Сапунджиев. Той припомни, че сривът в цените засегна най-много производителите на краставици и домати. По наши експертни данни загубите от намалението на цените възлизат на около 10 милиона лева, но това е цифра, която подлежи на доуточняване, отбеляза Сапунджиев.
От БАПОП твърдят, че загубите през пролетта на тази година заради Ешерия коли не могат да бъдат основните производителите на оранжерийна продукция да вдигнат цените в края на тази година. Те са убедени, че цените на пресните зеленчуци в България се определят на пазарен принцип.
Според европейския регламент производителите ще получат компенсации от ЕС само и единствено заради унищожената продукция по време на кризата. 96 земеделски производители са подали заявления за получаването на общо около 5 милиона лева европейски средства. Според БАПОП над 80 % от тези 96 души произвеждат оранжерийни зеленчуци. Те очакват тези пари да бъдат изплатени през октомври, след като Разплащателната агенция приключи проверките за наличие на нередности в подадените заявления. От Асоциацията са на мнение, че причината толкова малко производители да искат да получат компенсации може да се крие във факта, че някои от тях не са получи навреме цялата необходима информация как могат да кандидатстват за получаването на европейските средства. Освен това те признават, че една голяма част от производителите са в сивата икономика и не могат да подадат заявления, защото трябва да докажат с фактури продажбите си. Асоциацията е на мнение, че поне половината от неотопляемите оранжерии са в сивия сектор, като там попадат и около 20 % от отопляемите оранжерии.
От асоциацията споделиха и друг свои проблем - факта, че масово по пазарите в България се продават плодове и зеленчуци като български, но в действителност те произхождат от друга държава. Те не са убедени дори и какво се случва в големите търговски магазини, където тяхната продукция се продава в насипно състояние и не изключват варианта, след като бъде извадена от опаковките, тяхната стока да се смесва с друга. Освен това разликата в цените на едро и на дребно понякога достига почти два пъти, отбеляза още Сапунджиев. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg