EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Очаква се добра реколта от грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Очаква се добра реколта от грозде

mail08:10 | 02.09.2021прегледи 1553 коментарикоментари 0


Добра реколта и в качествено и в количествено отношение очакват лозарите тази година. Това ни инфомира директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев  в интервю за bgfermer.bg.

По данни на ИАЛВ миналата година винарските предприятия са преработили 120 760 тона бяло и червено грозде, от което са произвели 83 млн. л вино. Очакват се подобни резултати и за 2021 г. с малък процент нагоре.

Изключение от добрата реколта ще направят отделни части на страната като например в Югозападна България. „Председателят на Регионалната лозаро-винарска камара Коста Костов е силно разтревожен, че заради високите температури и засушаването гроздето не е стигнало до зрелостта си, с по-ниска захарност е и се наблюдава изсъхване на дръжките на чепките, по които върви сока. При тази комбинация гроздето започва да влошава своето състояние и качество“, обяснява Коев. Лозарите там прибират гроздето, за да не остава по масивите. Иначе средният добив за страната е традиционен - около 550-600 кг/дка.

Гроздоберът вече е стартирал в отделни райони с белите и десертните сортове, по-малко с червените. Масовата кампания ще започне през първите дни на септември. В последните 4-5 години се забелязва тенденция гроздоберът да изпреварва с около месец – това е следстие от климатичните промени, обяснява Коев. Допреди години ранните бели сортове у нас сме ги започвали в края на август, а масовото бране на червени – около 20 септември.

До седмица и пазарът на грозде ще се раздвижи.

Лозарите се надяват на по-високи цени спрямо предходни години, когато имаше спад до 60 ст./ кг без ДДС за белите и 40-50 ст./кг за червените сортове. Тогава разходите нараснаха значително и българското грозде се продаваше под себестойността му. А тя е приблизително 70 ст./кг, при която българските лозари да могат да издържат. Това заяви пред в. „Български фермер“ д-р Петьо Бошнаков, председател на Регионалната лозаро-винарска камара във Варна и на новото Сдружение на българските лозари. Според него големите заводи изкупуват само една част от реколтата, другата се реализира на тържища и борси и крайни клиенти. На дребно цените няма да падат, дори се очаква леко завишение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg