EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Оценка на имот - съветите на брокерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оценка на имот - съветите на брокерите

mail09:00 | 21.08.2013прегледи 1017 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Кой е най-точният начин да се определи цена на имота преди продажба? Експертите са единодушни, че е необходимо да се направи оценка. Консултант Младен Садинов обяснява, че оценката е нещото, което дава реална представа за стойността на имота.
Няма как да бъде направена оценка без оценител да дойде на място, да види имота и да се запознае с документите. Експертът обаче подчертава, че цената на имота е нещо съвършено различно. Нея продавачът (респективно неговият консултант) ще трябва да постигнат в процеса на преговорите.
При продажба на имот брокер Атанас Агривов предупреждава, че ако оценката е поръчана от собственика на имота, той може и да не желае да я покаже на купувача. Според него по-добрият вариант е да се направи независима оценка от друго правоспособно лице или консултант по недвижими имоти, стига той е достатъчно подготвен за това.
Брокер Маргарита Генкова съветва хората да се обръщат към лицензиран оценител или към агенция за недвижими имоти. Те са най-информирани за цените и реалните продажби в отделните квартали. Разбира се продавачът може и сам да определи цена, но има опасност тя да не е реализуема. За бърза продажба цената на имота трябва да е реална към момента за пазара на недвижими имоти.
Най-бързият и икономичен вариант за оценка е да бъде повикан брокер, който да види жилището и да ви посъветва за пазарна му цена в момента. Това казва брокер Кристина Найденова и допълва, че не е задължително да се вика лицензиран оценител. Един добър консултант ще даде най-точна информация за офертна цена и за цена, на която може да се реализира продажба, защото познава конюнктурата на пазара.
Оценката не е задължителна, но тя би дала някакъв ориентир за евентуалната продажна цена, смята консултант Емилия Иванова. За определянето на офертна цена за продажба би трябвало агенцията на продавача да изпрати брокер за „предварителен“ оглед. Едва след това те могат да препоръчат на каква цена да бъде офериран имотът на пазара.
Общо взето изводът е следният: собственикът има мнение за цена, оценката дава второ мнение, брокерът трето. Ако цифрите съвпадат, имотът се оферира на тази цена. Ако не, продавачът има последната дума за цената. Но ако тя е прекалено висока, брокерът може и да не се съгласи да работи по дадената оферта.
Има различни методи за оценка – инвестиционни и на вещна стойност, разкрива Иванова. Съвкупността от използването на няколко от тях дава най-вярната пазарна стойност. Кратко описание на методите за оценка може да се види тук: www.ocenki-bg.com.
Брокер Антон Илиев съветва хората да не си правят експерименти с нещо толкова важно като оценката на жилище, защото то е един актив с висока стойност. Офертните цени в интернет не са критерий, коментира експертът. Там има купища фалшиви обяви и оферти с абсурдно завишени цени. С други думи – между офертна цена и реално сключена сделка често има разлика в посока надолу.
 


Тагове: имоти, оценка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960