EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спирането на топлата вода в София се отлага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спирането на топлата вода в София се отлага

mail13:40 | 31.05.2017прегледи 940 коментарикоментари 0


Летните ремонти на "Топлофикация-София" няма да стартират през юни, както бе планирано, в част от източните квартали на столицата. Кога ще бъдат без топла вода в "Младост", още не е ясно заради административни проблеми.
 
Не сме получили разрешение за строеж, обясни инж. Боян Паунов, шеф на дирекция "Експлоатация" в дружеството, пред БНТ. Ремонтните дейности в някои източни квартали ще закъснее и ще започне на 20 вместо на 3 юли.
 
В центъра 9 дни няма да работи ТЕЦ "София" през август.
 
Има и определен брой абонатни станции, които ще бъдат без топлоподаване около 20 дни, но те не са много. Направена е схема, при която се минимизират периодите, в които ще бъде преустановено топлоподаването.

Ето какво бе съобщението на "Топлофикация София" през април.

„Топлофикация София” ЕАД стартира от началото на месец май изпълнението на утвърдената от Столичния общински съвет Инвестиционна и Ремонтна програма за 2017 г. Предстоят ремонти и експертни проверки както в топлоизточниците – ТЕЦ „София Изток” и ТЕЦ „София”, така и по топлопреносната мрежа. Също така в столицата през летните месеци предстои да бъдат рехабилитирани 21 км. тръби, като графиците за обектите ще бъдат публикувани допълнително след приключване на задължителните съгласувателни процедури.

С цел временно извеждане от експлоатация на дефектиралия през зимата магистрален топлопровод, осъществяване на цялостен преглед на топлопреносната мрежа, както и за извършването на необходимите укрепвания на трасетата, подмяна на свързваща и секционираща арматура и спирателни кранове, в периода от 3 до 14 май 2017 г. и от 1 до 11 август 2017 г. ще бъде спряна работата на ТЕЦ „София Изток”. В този период без топла вода ще останат клиентите от кварталите:
ж.к.”Дружба“ 1 и 2;
Промишлен район „гара Искър”;
ж.к. „Младост“ 1, 1А, 2, 3, 4,;
ж.к. „Дървеница”;
кв.”Мусагеница”;
кв. „Витоша”;
ж.к. „Студентски град”;
ж.к. „Изток”;
ж.к. „Дианабад”;
ж.к. „Лозенец”;
ж.к.”Гео Милев”;
кв. „Яворов” /висока част/
ж.к. „Подуене център”
кв. „Редута”;
ж.к. „Слатина”;
Академия МВР, ВТУ „Т. Каблешков”;
м. „Къро”;
кв. „Полигона”;
НРТЦ, ЗИТ, БАН- ХМС;
кв. „Цариградски комплекс”;
резиденции;

По време на спирането на централата в периода 1-11 август ще бъде изграден нов топлопоровод за захранване на турбогенератор в ТЕЦ „София Изток”, който предстои да заработи през 2018 г. Също така ще бъде въведен в експлоатация и рехабилитирания магистрален топлопровод, аварирал през зимата. За да бъде намален дискомфорта на клиентите без топла вода, времето в рамките на двете планирани спирания на ТЕЦ „София Изток” ще се използва и за основни ремонти на съоръженията в централата. През летните месеци с финансиране от фонд „Козлодуй” предстои също така да бъдат рехабилитирани участъци от топлопреносната мрежа основно в ж.к. „Младост” – 3. Така през тази година само в тръбопроводите на топлорайон „София Изток” ще бъдат инвестирани близо 9,4 млн. лв.
ТЕЦ „София” ще спре работа в периода от 07.06.2017 до 16.06.2017 г. и без топла вода ще останат клиентите в централна градска част в района на ул. „История Славянобългарска”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Ген. Тотлебен”, ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Дамян Груев”, района на „Руски паметник”, Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. „Опълченска”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, района на Сточна гара, ж.к „Банишора”, ж.к „Света Троица” и ж.к „Фондови жилища”.
В рамките на това спиране, с оглед повишаване сигурността на топлопреносната мрежа, ще бъдат извършени ремонти на тръбопроводи и подмяна на секционираща арматура на три обекта – под Централна гара, на ул. „Димитър Петков” и ул. „ Пиротска”, на бул. „Сливница” при ул. „Странджа” и ул. „Беласица”.
Топлопроводите в София са изградени основно през 70-80 години на миналия век. Остарелите тръби са най-честата причина за авариите в системата. От 996 км. топлопреносна мрежа са рехабилитирани около 150 км., като само през 2015-2016 г. са подменени близо 37 км. тръби. В тази връзка компанията кандидатства с проект за повишаването на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, който получи безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд „Козлодуй”. Това даде възможност да стартира подмяната на близо 100 км. тръби. Инвестициите в топлопреносната мрежа водят до намаление на транспортните разходи и топлинните загуби по преноса. „Топлофикация София” е дружеството с най-ниски разходи по преноса сред всички топлофикации в страната – средно 17 % през последните години

Информацията за сроковете на спиране на топлата вода и засегнатите квартали е публикувана в сайта на дружеството – www.toplo.bg и във Фейсбук - www.facebook.com/www.toplo.bg. Повече подробности клиентите могат да получат на информационния телефон в Кол центъра на компанията – 0 700 11 111. За времето на ремонтите на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните съобщения.

Пресцентър „Топлофикация София” ЕАД


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg