EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма програма „Орешарски”, има обещания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма програма „Орешарски”, има обещания

mail06:45 | 31.05.2013прегледи 1720 коментарикоментари 0


Екип EconomyNews.bg

Парламентарни трикове за кворум, драматични признания от трибуната на Народното събрание, шум, емоции и в крайна сметка одобрен на ръба на легитимността нов кабинет с министър-председател Пламен Орешарски.
Каква обаче е заявката за управление през следващите четири години засега остава голяма загадка.
Т. нар. План "Орешарски" е повече търговска марка, отколкото реален план с конкретни мерки и график, казва старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, цитиран от в. Financial Times. Основната идея е да се покаже на обществеността и на чуждите наблюдатели, че времето на политическата нестабилност е изтекло, че има ново правителство, което ще се заеме с най-неотложните предизвикателства в страната, като въпроса за сметките за електричество. Налице е също ясен знак, че новото правителство запазва валутния борд и фискалната стабилност, и забравя за всякакви големи промени в данъчната политика, което успокоява инвеститорите. Икономистът очаква някои положителни последици, като това, че компании, отложили вземането на инвестиционни решения заради сътресенията през изминалите няколко месеца, сега спокойно ще могат да продължат напред. Дебатите по дългосрочни предизвикателства като трудовия пазар, бизнес средата и държавната администрация обаче предстоят. На думи има политическа воля за справяне с тези задачи, но няма конкретни мерки на масата, отбелязва Ганев пред изданието. EconomyNews.bg публикува целия анализ, който може да се види тук.
Като че ли подкрепа на това твърдение самият Орешарски каза на церемонията по встъпването си в длъжност, че иска седмица-две толеранс, преди да обяви пред обществеността управленската програма и конкретните действия, които ще предприеме неговият кабинет.
Все пак от изявленията и интервютата на новия премиер се открояват някакви обещания както на самия Орешарски, така и на негови по-приказливи министри, някои от които вече предизвикаха възмущение сред част от обществото:

1. Преразглеждане на проекта „Белене”
2. Връщане на тютюнопушенето в заведенията
3. Спиране на златното швейцарско правило - плавното вдигане на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на година
4. 200 млн. лв. от бюджета в подкрепа на бедните, за да могат да плащат сметките си за ток и отопление
5. Увеличаване на минималната работна заплата от 310 лв. на месец и увеличаване на пенсиите
6. Повишаване събираемостта на данъците
7. Създаването на 250 000 нови работни места
8. Спиране на приватизацията на БДЖ „Товарни превози”

Министерство на ...ДПС и големите пари от проекти

Но истинска недомислица е предложението на Орешарски за създаване на Министерство на инвестиционното проектиране, с избран вече министър арх. Иван  Данов. Ето какво пише по повод това "управленско" решение електронният сайт "Биволь".

"Иван Данов е много близък и дългогодишен колега и приятел на Калин Тихолов. Той е ръководител катедра "Жилищни сгради" в архитектурния факултет на УАСГ. Самият Тихолов е пък ръководител на катедрата "Интериор и дизайн" в същия факултет. Двамата са били едновременно заместник декани на факултета до преди 2 години. Вътрешни източници от партийните кулоари споделиха, че Данов е лично предложение на Тихолов да го замести в правителството, след избухването на скандала с неговата кандидатура. Особено интересно е, че ръководител на третата катедра "История на архитектурата" във въпросния факултет е Георги Станишев - брат на лидера на БСП.Според много достоверни източници на Биволъ новото министерство на инвестиционното проектиране е сценарий, разработен с участието на Йордан Цонев (Данчо Ментата) и Камен Костадинов от ДПС, които са близки съратници на Тихолов през годините.
Идеята е това министерство да вземе всички европроекти, вкл. и водните цикли, които сега са под шапката на МОСВ, и които ще акумулират най-значителните средства от еврофондовете в следващия програмен период. Планът е бил наложен ултимативно на Станишев от ДПС, като залогът е подкрепата на партията за правителството "Орешарски". /Край на цитата/
 

Все пак Орешарски има управленски опит, тъй като е бил министър и зам.-министър на финансите в различни управления.

Ето какви бяха основните икономически показатели в периода, когато той оглавяваше финансите в кабинета Станишев (2005-2009 г.). Умишлено пропускаме първата година от управлението на Тройната коалиция, тъй като тя пое властта през втората половина на 2005 г.


zoom_sss
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg