EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЦИОМ: 76% не са чели Конституцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЦИОМ: 76% не са чели Конституцията

mail16:15 | 11.07.2016прегледи 801 коментарикоментари 0


76% от българските граждани не са чели Конституцията, изводът е от национално изследване, направено от НЦИОМ през май тази година. Данните бяха оповестени в Народното събрание, където се провежда Национална конференция за Конституцията в България". 

Половината от анкетираните не знаят кога е приета действащата конституция, а близо 60 процента от тях не знаят своите граждански права. Една трета или 29 процента от пълнолетните български граждани смятат, че са необходими нови промени в основният закон. Тази позиция се споделя по често от хора между 30 и 50 години, обясни Теодора Ангелова, заместник-ръководител на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Спрямо декември 2012 към момента запознатите със своите конституционни права български граждани са със седем процента по-малко и делът им възлиза на 58 процента.

Председателят на парламента Цецка Цачева коментира, че получаването на правна култура трябва да се възпитава.

Едва ли с един прочит само бихме могли като граждани да сме наясно с нашите основни права - конституционни, свободи, а така също и задължения, както и познание относно това как функционират институциите и какво е държавното устройство на нашата държава./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg