EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нужни са големи инвестиции в електроенергийната мрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нужни са големи инвестиции в електроенергийната мрежа

mail20:01 | 30.04.2009прегледи 3354 коментарикоментари 0


wind_energyНужни са големи инвестиции в електроенергийната мрежа на България, смятат експерти от енергийни компании, които участват в конференция на тема "По пътя към либерализиран електроенергиен пазар: успехи и перспективи", предаде БНР. Гост на форума е посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко.
Политиците трябва да обясняват на хората предимствата либерализирания пазар, посочи посланик Клепетко в приветствието си участниците в конференцията. Според него в момента въпросът има само социално измерение, което се отнася до цената на тока, а трябва да се осъществи много по-широк публичен дебат за това по какъв начин ще се развива енергийният пазар.
Калина Трифонова - вицепрезидент на EVN Българияq посочи, че за да може да се осигури развитието на електроенергийната мрежа, са необходими големи инвестиции. Ето защо трябва държавата да има ясна политика по отношение на присъединяването на обекти за производство на енергия от ВЕИ и да прецизира тяхното териториално разпределение. Според Трифонова тези обекти много често не функционират ефективно, но се изразходват средства за присъединяването им в системата.
Томаш Лайвич - председател на Ад-хок група за Югоизточна Европа от EURELECTRIC, представи в лекцията си необходимостта от създаване на регионален пазар на електроенергия.
Участници във форума са още представители на скандинавски, турски и английски енергийни компании, на ENEL и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg