EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС отхвърли ранното пенсиониране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отхвърли ранното пенсиониране

mail07:15 | 19.12.2013прегледи 1345 коментарикоментари 0


ДПС подкрепиха предложението на ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване да отпадне ранното пенсиониране, но в бюджета за догодина са предвидени средства за това. Депутатите отхвърлиха предложението, според което хората, които нямат необходимите стаж и възраст, за да получат пенсия, ако не им достигат до две години, да могат да се пенсионират в намален размер.

Социалният министър в кабинета "Борисов" Тотю Младенов разкритикува предложените мерки, включително и идеята на БСП за ранното пенсиониране:

Над 2 милиарда е дефицитът в ДОО. С това, което се предлага, те се увеличават и това ще доведе действително до изключително тежки проблеми в социалноосигурителната система. Като спирате тази реформа, като разширявате обхвата на ранното пенсиониране, как ще се отрази това на бюджета на ДОО след една, след две, след три, след пет, след десет години? Къде са тези разчети? Да видим това, което предлагате вие, води ли до устойчивост на пенсионната система, или не.

Корнелия Нинова от БСП все пак се опита да защити направените предложения. По времето на ГЕРБ и Симеон Дянков, каза тя, хората не можеха да доживеят да вземат пенсии, и добави:

Ние не спираме вашата реформа, а спираме ненужната реформа на Симеон Дянков. Казвате, че обричаме пенсионерите да взимат ниски пенсии, искате реформата да продължи в параметрите, в които я заложихте, за да се вдигнат пенсиите. Но в тези параметри хората не могат да доживеят да взимат пенсия, камо ли да мислим дали тя ще е висока или ниска. Сравнявате нашите условия на пенсиониране с тези в Европа, но там е различна продължителността на живота, колеги, и вие го знаете. И това е смисълът, на което предлагаме - замразяване на стаж и възраст за една година, обществен разговор, в който да постигнем съгласие.

Възрастта и стажът за пенсиониране се замразяват само за 2014-а г. За жените - 60 години и 8 месеца възраст и 34 години и 8 месеца стаж, а за мъжете - 63 години и 8 месеца възраст и 37 години и 8 месеца стаж.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че замразяването на възрастта и стажа остават поне за 2014-а година:

Това, което е гласувано с бюджета на ДОО - замразяването на възрастта и стажа да бъде в рамките на 2014-а година за една година. Така че остава това, което е прието в бюджета на ДОО, замразяването на възрастта и стажа да бъде само за 2014-а година.

Хасан Адемов каза още, че от 2015-а година може да се мисли за поетапно вдигане на осигурителните вноски, но това трябва да се случи само при ръст на икономиката.

Отпадна условието „възраст“ при пенсионирането на военните. Това решиха депутатите при приемането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Така, за да се пенсионират, военните отново ще трябва да имат само
27 години осигурителен стаж, две трети от който да е бил в системата./източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg