EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Антикорупционният закон в НС след 3 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Антикорупционният закон в НС след 3 месеца

mail11:35 | 04.09.2015прегледи 3513 коментарикоментари 0


"Ще направим някои корекции, и най-вече в частта за анонимните свидетели, и след три месеца отново ще го внесем в Народното събрание. Това не е законопроект на Меглена Кунева, а на Министерския съвет". Така премиерът Бойко Борисов коментира в Пловдив отхвърлянето на първо четене на Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.
Според него е имало и основателни забележки, и като пример посочи частта за анонимните свидетели. Има практики по света за това и една от тях е сигналите да влизат през адвокат, като по този начин комисията няма да се задръства от жалби и анонимки, а при злоупотреби потърпевшите ще могат да търсят правата си чрез съда, коментира премиерът. По този начин, смята Борисов, хората ще си мерят приказките.
Бойко Борисов подчерта, че по темата днес ще има среща на всички партии, които подкрепят правителството, защото две от тях - АБВ и Патриотичният фронт, се въздържаха при гласуването. Като причина за отхвърлянето на законопроекта Борисов посочи и това, че "всички партии сега са в предизборна кампания и всички се опитват да показват своята идентичност, колко са само те и самодостатъчни". Разбирам пък и колегите, които не го подкрепиха, добави премиерът.

В четвъртък НС отхвърли антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. „За” гласуваха 78 народни представители от ПГ на ГЕРБ и Реформаторския блок. От БСП 38 бяха против, а един се въздържа. 33 народни представители от ДПС бяха против, 11 от ПФ, двама от БДЦ бяха против, а 5 се въздържаха. По десетима депутати от „Атака” и АБВ гласуваха против.
Антикорупционният закон предвижда създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.
По време на дебатите в пленарна зала критики по него се чуха не само от опозицията, но и от депутатите от Патриотичния фронт и АБВ.

Коментарът на Меглена Кунева:

Не беше постигната воля за борба с корупцията в парламента. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Меглена Кунева след като беше отхвърлен внесения от нея антикорупционен закон. Подробната оценка предстои да се направи от РБ и със сигурност от ГЕРБ“, каза тя. Кунева благодари на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ за подкрепата и припомни, че закона е минал в четири парламентарни комисии. „Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля. Корупцията е много тежка в България. Тя не се лекува със заклинания и билки, а трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше“, коментира вицепремиерът. Според нея обаче законът е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават. „Не съм съгласна с това. Смятам тази настойчивост да продължи от моя гледна точка. Това става за мен кауза с абсолютен приоритет“, каза още вицепремиерът.

Източник: БТА, Агенция „Фокус“
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg