EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС гласува, 3-4 батальона на границата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС гласува, 3-4 батальона на границата

mail10:28 | 18.02.2016прегледи 2547 коментарикоментари 0


Със 156 гласа "за" и без въздържали се, парламентът одобри на първо четене предложените промени от парламентарната група на ГЕРБ в Закона за отбраната. Текстът предвижда да бъде разрешено на Българската армия да вземе участие в охраната на границите заради засилен емигрантски тоток от Близкия изток. Парламентът одобри предложението на независимия депутат Велизар Енчев да бъде съкратен на три дни срокът за предложения преди второто четене. Той настоя и за дебат при какви случаи армията ще може да използва оръжие и сила на границите ни, като това става с решение на началника на Генералния щаб.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че военните и полицията ще обсъждат как да се осъществява взаимодействието на границата.
"Предстои с госпожа Бъчварова днес и утре да коментираме този въпрос, като предвиждаме да направим една съвместна конференция, за да изясним пред вас всички въпроси. Напълно сме подготвени и сме готови да вземем участие. Ние неведнъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования, но ще могат да извършват съвместни патрули с "Гранична полиция", разбира се, като логистика имаме и към днешна дата. Знаете, че от средата на  месец април миналата година участваме - подкрепихме "Гранична полиция" и Министерство на вътрешните работи с всички ресурси, с които разполагаме,  коментира министърът.

По-рано пред “Хоризонт“ на БНР шефът на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов обясни, че войсковите части, които ще бъдат пратени на границата, ще бъдат не повече от 3-4 батальона. "Самата криза нараства, тези милион и половина мигранти, които населиха територията на ЕС и другите два милиона, които са по недалечните на България граници с Турция и Сирия, затова ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница и прави чест на група народни представители, начело с г-н Валентин Радев, че внасят този законопроект", посочи Михо Михов. "Говорим за използването на три-четири батальона, които не са в пълен комплект, и ресурсно осигуряване и това очевидно с акта на МС ще се осигури финансирането и ресурсното им осигуряване.", допълни Михо Михов

 


Тагове: граница, армия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg