EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов Закон за независимия финансов одит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов Закон за независимия финансов одит

mail12:30 | 20.04.2015прегледи 4876 коментарикоментари 0


Работи се върху нов Закон за независимия финансов одит, като е сформирана работна група с участието на Министерството на финансите, Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Това стана ясно по време на международната конференция на тема „Одиторската професия в контекста на новото европейско законодателство“. Форумът бе организиран от ИДЕС и в него взеха участие над 400 души.
Очаква се новият закон да повиши отговорността на одиторите, качеството и прозрачността на одиторската дейност. Ще бъде променен и обхватът на предприятията от обществен интерес, които да подлежат на задължителен финансов одит. В момента 980 български компании попадат в тази графа. Това са кредитните институции, застрахователите, здравноосигурителните и пенсионноосигурителните дружества, дружества с държавно участие и др. В закона за някои предприятия от обществен интерес (например за банките) ще бъдат поставени изисквания за минимален брой одитори и ще бъде регламентирана отговорността на всеки одитор.
По време на международната конференция бяха обсъдени също ротацията на одиторските фирми при предприятията от обществен интерес, забраната одиторите да извършват определени услуги за предприятията, които одитират и др.
Гости на форума бяха Петр Криц - президент на Федерацията на европейските счетоводители, Жак Потдевен – член на Борда на Международната федерация на счетоводителите и Мартин Мануци – регионален директор по европейските въпроси на Института на експерт-счетоводителите в Англия и Уелс. В рамките на конференцията чуждестранните експерти представиха особеностите на прилагането на европейското законодателство и одита в практиката в своите държави. Участие взе и председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева.
Форумът на ИДЕС бе уважен от председателя на Сметната палата Цветан Цветков, ректора на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, от представители на редица браншови организации и др. Ректорът на УНСС проф. Стати Статев връчи на председателя на ИДЕС Бойко Костов възпоменателен медал като признание за успешното дългогодишно сътрудничество.
 


Тагове: закон, одит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg