EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Низходящ пазар & имотни сделки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Низходящ пазар & имотни сделки

mail17:09 | 22.05.2020прегледи 2653 коментарикоментари 0


Низходящ пазар има, когато продажбите на недвижими имоти не са в разгара си и цените падат. Това е пазар, в който лихвите са ниски, което би могло да ви даде още по-голям стимул да купите хубаво жилище. Това обаче също може да означава, че ако вече притежавате имот, вие сте по-малко склонни да го предлагате на пазара от притеснение, че ще загубите пари от продажбата.

Причини и стратегии за закупуване по време на низходящ пазар

Искате да се преместите в по-скъп дом? Низходящият пазар може да бъде най-доброто време да направите точно това. Колкото по-дълго чакате да продадете жилището си, толкова по-ниска ще става цената му. Ако това се случи, ще получите по-малко за продажбата на настоящия си дом и ще ви бъде по-трудно да купите нов с тези пари. Ще трябва да финансирате допълнително.

Можете да си уредите алтернативно жилище - това е друга стратегия, при която се продавате сега, премествате се някъде временно, чакате няколко месеца, за да видите накъде отиват цените и след това купувате ново жилище. Недостатъкът е, че ще трябва да се местите два пъти за кратък период от време.

Вие продавате и купувате едновременно - това би могло да ви помогне, ако по-скъпият дом се продава на по-висока цена.

Ако вярвате, че имотът ще бъде дългосрочна инвестиция: първоначалните купувачи на жилища могат да се възползват от низходящия пазар, за да закупят жилище, което на теория ще увеличи стойността си с времето и ще доведе до добра инвестиция.

Не забравяйте да сравните цените. Получаването на няколко оферти от кредитори може да гарантира, че ще имате не само ниска лихва, но и най-ниската цена, която можете да намерите.

Предимства от закупуването на имот по време на низходящ пазар

Да кажем, че настоящата ви къща струва 300 000 долара, но поради високия инвентар в района и малко купувачи трябва да намалите цената си с 10%. Така че вместо да получите 300 000 долара, бихте получили 270 000 долара, а низходящият пазар ще ви „струва" 30 000 долара.

Така че, ако продадете дома си по време на пазарен спад и купите нов дом по същото време, теоретично бихте могли да излезете на печалба.

Ако изберете по-скъп имот по време на низходящ пазар, имайте предвид, че данъците върху имотите ви вероятно ще са по-високи, тъй като стойността на вашия дом е по-голяма.

Ето защо чакането на низходящ пазар може да ви доведе до загуби.

Ако лихвените проценти са ниски, но имат потенциал да започнат да се увеличават, чакането за закупуване на жилище може да ви струва пари. Може да не сте в състояние да си позволите да закупите жилище на всяка цена, ако лихвите се увеличат.

Ето колко допълнителни лихви ще платите с всяко увеличение на процента, ако търсите 30-годишен заем за жилище в размер на 400 000 долара:

Увеличение с 0.5% ще ви струва над 40 000 долара допълнително.

Увеличение с 1% означава да плащате над 83 000 долара допълнително.

Увеличение от 2% би означавало да доплатите над 170 000 долара допълнително.

Средната ставка за 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент е 4.03% през януари. 2018. До май средната ставка скочи до 4.59%.

От друга страна купуването на жилище, докато ипотечните нива са ниски, може да означава спестяване на хиляди долари лихва за целия жилищен заем.

Например средните лихвени проценти по 30-годишен заем с фиксиран лихвен процент паднаха с 0.84% между януари и август 2019 г.

Извод

Добрата стратегия е да се претеглят всички плюсове и минуси на притежаването на жилище, преди да вземете решение да купувате по време на низходящ пазар. И помислете за работа с опитен агент по недвижими имоти, който ще постави вашите интереси на първо място./Infostock


Тагове: имоти, сделки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886