EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК пречи на делото за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК пречи на делото за АЕЦ „Белене”

mail07:30 | 19.09.2013прегледи 2032 коментарикоментари 0


НЕК закъснява с ангажирането на експерти за арбитража с "Атомстройекспорт", алармира в писмо до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев адвокатската фирма, защищаваща българската страна. От ГЕРБ виждат умисъл на управляващите и се заканиха да сезират главния прокурор по този повод.
Бойко Борисов и бившият министър на енергетиката Делян Добрев огласиха пред журналисти съдържанието на писмото с гриф "спешно" до Драгомир Стойнев от адвокатската кантора, която защищава българската страна по делото на "Атомстройекспорт" срещу НЕК за 1 млрд евро. В документа адвокатите от "Уайт енд Кейс" съобщават на министъра, че държавната електрическа компания закъснява да ангажира експерти и определени свидетели и предупреждават за евентуалните тежки последствия.
Писмото е от 2 септември, в него защитниците се позовават на среща със Стойнев на 9 август и на последвало писмо от 23 август, в което се напомня, че крайният срок е 23 октомври, а до
този момент няма отговор и информация дали са взети решения за ангажиране на експерти и свидетели.
"При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина компанията
да загуби този арбитраж за 1 млрд евро с последиците, които това може да има за НЕК и българската държава", се посочва в документа, подписан от Кристофър Сепала, партньор в "Уайт енд Кейс" .
Според приложимите правила, напомня той, дадена страна има ограничено време, през което да представи цялостно законовата си позиция /в случая 23 октомври/, и ако не направи това в срок, може да загуби арбитража. От адвокатската фирма подчертават и че няма възможност за обжалване в арбитраж и активите на НЕК биха били непосредствено застрашени. Също така има законов срок за държавата, ако руската компания на по-късен етап поиска да приложи решението срещу България, както е възможно да се случи, се казва още в разпространения от ГЕРБ документ. Това е проява не на некомпетентност на това правителство и  министър, а на умисъл, коментира Борисов. Щом не дават данните, сигурно 1 млрд евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд евро от България. "Не им стигна,  толкова пари са взели", възмути се бившият премиер. Борисов заяви, че ще сезира главния прокурор, защото има само един месец, и ако не се отговори, България догодина ще бъде задължена с 1 млрд евро - и това при положение, че арбитражът е почти спечелен от нас.

Лидерът на ГЕРБ ще настоява прокуратурата да направи проверка на случая, обмислял и дали да разговаря с премиера Пламен Орешарски, както и да се срещне с лидера на ДПС Лютви Местан

Няма забавяне в решенията и действията на правителството по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. Това зяви ресорният министър Драгомир Стойнев по повод обвиненията на партия ГЕРБ, че кабинетът саботира арбитражното дело, заведено от руската компания „Атомстройекспорт" срещу Националната електрическа компания заради поръчано и неплатено оборудване по проекта за атомна електроцентрала. Стойнев призова политическите партии да бъдат премерени в изказванията си по темата, защото всички факти и данни могат да бъдат използвани срещу България в арбитража:

Това е единствената причина за нашата лаконичност. Предприели сме всички необходими мерки за защита интересите на държавното дружество НЕК ЕАД. Има изпратени покани за даване на конкретни разяснения по случая "Белене", и към господин Бойко Борисов, и към господин Делян Добрев, и към господин Трайчо Трайков. По моя информация са получени тези покани и доколкото знам и се надявам да е така, са дали и нужната информация, което наистина е много важно, за да се подпомогне именно успешното развитие на това дело.

Министър Стойнев добави, че към адвокатската компания "Уайт енд Кейс" за периода от февруари до май 2013-а не са били извършвани плащания, но към този момент нормалните отношения с консултанта са възстановени: Това забавяне от четири месеца не е ли доста по-притеснително и безотговорно, имайки предвид значимостта на казуса "Белене". Имам и още един въпрос - кое е по важно за ГЕРБ - отстояването на интересите на българската страна или използването на един казус, който не е от вчера, с цел провокиране на политически скандал и трупане на дивиденти.
 

Бойко Борисов и Делян Добрев са получили покани за среща с адвокатите от "Уайт енд Кейс" в края на юли, веднага след това и двамата са се срещнали с представители на адвокатската кантора, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ във връзка с изявленията на министъра на икономиката и енергетиката
Драгомир Стойнев.
Срещата се е провела няколко дни след 20 юли 2013 г. в централата на ГЕРБ. На нея са присъствали и представители на НЕК. Представителите и експертите на ГЕРБ са дали исканите разяснения и информации, веднага след поискването им от страна на адвокатската кантора.
До края на февруари 2013 г., всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни и напълно уредени, посочват още от ГЕРБ. До този срок всички хонорари към екипа на кантората са били изплащани напълно и в срок, а българската страна е оказвала на екипа от адвокати приоритетна подкрепа във всяко отношение.
След февруари България имаше служебно правителство и препоръчваме на министър Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора, заявяват от ГЕРБ.

Източник:БТА, БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg