EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Н.Вълканов: Ще разкажа за Доган и „Цанков камък”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Н.Вълканов: Ще разкажа за Доган и „Цанков камък”

mail09:00 | 07.05.2012прегледи 575 коментарикоментари 0


„Нямам какво да крия и ще разкажа всичко за случая с Ахмед Доган и Цанков камък в едно последващо интервю”, заяви генералният директор на „Минстрой Холдинг” и един от новите собственици на „Горубсо-Мадан” Николай Вълканов в интервю в предаването „Факторът Кошлуков”. По думите на Вълканов в момента в „Горубсо-Мадан” заплатите на работниците са абсолютно изплатени, а до 1-2 месеца ще бъдат покрити и последните задължения за осигуровки към държавата. Според него общата цена на сделката за „Горубсо-Мадан”, която беше активно координирана от правителството, е около 40 млн. лева, като близо 33 млн. са непокритите задължения на стария собственик, а 4-5 млн. са разходи за неотложни инвестиции в предприятието. Въпреки тези суми той смята, че това е една от най-добрите сделки, които е сключвал и няма никакви допълнителни договорки и задължения към правителството, освен да изправи компанията на крака. Ролята на управляващите в сделката той коментира като координационна, тъй като транзакцията е била изключително сложна. По думите на Вълканов е имало редица кредитори на предприятието, които са били запорирали акциите му и са правили невъзможна продажбата му. Затова и сделката е отнела толкова много време.
Вълканов не планира бърза възвращаемост на вложението си в „Горубсо-Мадан” в рамките на 2-3 години, тъй като, за разлика от други отрасли, рудодобивът е бавен бизнес. По думите му печалбата в този сектор е силно обвързана с цените на металите и в това да предвиждаш кога да заделяш пари за инвестиции и кога даже да субсидираш производството, въпреки че е на загуба, се крие тайната на успеха. Според Вълканов „Горубсо-Мадан” е печелившо дружество, като всеки месец в него се добива 18 хил. тона руда, от които около 1000 тона концентрирана суровина. Неговото мнение е, че предишният собственик Валентин Захариев е имал други задължения, налагало му се е да тегли средства от предприятието, за да ги покрие и затова то е фалирало.
Мечтата на Вълканов е да възстанови рудодобива в Родопите, тъй като това е единствена алтернатива за поминък на местното население и ще е доходоносен бизнес за всички. Според него предприятията в региона, занимаващи се с оловно-цинков рудодобив, добиват средно около 3-4 хил. тона концентрирана суровина на година, докато добивът в съседни страни като Македония, Сърбия и Турция не надхвърля 2-2,5 хил. тона годишно. Доказаните запаси на руда в Родопите са за 30-35 години напред, добави новият собственик на „Горубсо -Мадан”, като според него все още има много неизследвани райони, в които може да се открият нови залежи.
 


Тагове: Вълканов, Докаг,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134