EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП проверява големите производители на алкохол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП проверява големите производители на алкохол

mail16:25 | 19.05.2010прегледи 1013 коментарикоментари 0


Инспектори на Националната агенция за приходите /НАП/ проверяват фабриките и складовите бази на най-големите производители на алкохол на територията на цялата страна, съобщи НАП.
Проверките са част от съвместна акция на МВР, НАП и Агенция "Митници", и са под ръководството на заместник-прокурора на София Роман Василев. Акцията е в резултат на установените в последните два месеца цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли, е съобщил изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.
Според Стефанов целта е служителите на НАП да направят пълна инвентаризация на наличните стоки във фабриките и в складовите бази, включително и на съпътстващите материали - бутилки, капачки, етикети, бандероли.
Инспекторите имат задача да установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите, отговарят на записаните в счетоводната система. Според Стефанов има сериозни съмнения, че част от количествата алкохол, които вече са продадени, не са счетоводно изписани. По този начин съществува сериозен риск от укриване и невнасяне в бюджета на дължимия ДДС върху оборота.
По думите на изпълнителния директор, НАП разполага и с данни, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време продават продукцията на вътрешния пазар. По този начин бюджетът се ощетява двойно - от възстановените данъци и акциз, както и от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях. 
На всички производители, при които се установят подобни нарушения, ще бъдат възложени ревизии, за да се установят какви са реалните щети за бюджета. "Това е поредната съвместна акция, която доказва, че когато институциите работят заедно, има резултати. Затова заплахи и инциденти като вчерашния с опожарения роден дом на моя заместник Тошко Тодоров няма да ни спрат. Ще продължим да си сътрудничим със служителите на реда в борбата срещу сивата икономика", е посочил още Стефанов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg