EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Намалява надценката за доставка на природен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Намалява надценката за доставка на природен газ

mail14:51 | 30.12.2009прегледи 736 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ днес взе решения, с които определя нови цени на природния газ за първото тримесечие на 2010 г. и на топлинната енергия, които влизат в сила от 1 януари 2010 г.
Природният газ поскъпва с 10.45 на сто и ще се продава от "Булгаргаз" на цена от 413.24 лева без ДДС за 1000 кубически
метра през първото тримесечие на следващата година, съобщи пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.
Заради поскъпването на природния газ се повишава и цената на топлинната енергия, тъй като топлофикационните дружества работят основно на  природен газ. Процентът на поскъпване на топлоенергията е различен за отделните дружества в страната, но отразява единствено увеличените им разходи за закупуване на природен газ, уточниха от ДКЕВР.
От началото на 2010 г. цената на парното в София ще бъде увеличена с 4.89 на сто, в Пловдив - с 5.09 на сто, в Плевен - с 5.14 на сто, в Шумен - с 5 на сто, във Варна - с 6.06 на сто, във Враца - с 5.82 на сто, в Бургас - с 5.32 на сто, във Велико
Търново - с 3.44 на сто, в Казанлък - с 5.1 на сто, в Разград - със 7.25 на сто. Предвиденото увеличение в Правец е с 4.4 на сто, въпреки че там топлофикацията не работи. Тъй като дружеството има лиценз, влиза в модела за изчисление на промените в цените на топлоенергията, поясни Семерджиев.
Според него поскъпването на топлинната енергия ще се отрази минимално в сметките за парно на битовите потребители. По думите му за панелен апартамент от около 70 квадратни метра се очаква сметките да се увеличат с 6-7 лева месечно.
Ако не бяхме направили корекции в цената на парното, щяхме да поставим в неблагоприятно положение топлофикационните дружества, които и в момента изпитват затруднения, коментира Ангел Семерджиев. По думите му цената на парното ще се променя занапред при резки движения в цената на природния газ. Като пример за значима промяна от гледна точка на топлофикационните дружества той посочи процентно изменение от над 10 на сто. 
Председателят на ДКЕВР отбеляза, че надценката, дадена на "Булгаргаз" за първото тримесечие на 2010 г., е 1.1 на сто. За да се поддържа по-ниска цена на природния газ, ще се използват и възможностите на газохранилището в Чирен, отбелязаха от комисията.
Поскъпването ще се отрази минимално на битовите потребители. За панелен апартамент от 70 квадратни метра се очаква сметките да бъдат по-високи с 6-7 лева месечно.

Правителството одобри промени в Наредбата за регулиране на цените на природния газ, чиято основна цел е да се създадат ясни правила за формиране на цената на синьото гориво и да се постигне по-добър баланс между интересите на обществения доставчик и неговите потребители, съобщи пресцентърът на МС.
От 3% на „до 2%” в годишен аспект се намалява нормативно регламентираната надценка за „Булгаргаз” ЕАД, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Освен това се дава възможност за прилагане на механизма за компенсиране на недовзет, съответно надвзет, приход за предходен период. По думите му, това ще доведе до запазването на цената на природния газ през едни периоди и нейната промяна през други, като общественият доставчик ще се компенсира за претърпените загуби по време, когато цената е останала постоянна.
Целта на одобрения от правителството нов подход е запазване на нивото на разходите на домакинствата и индустрията през целия отоплителен сезон. Така в значителна степен ще се увеличат възможностите на потребителите за правене на прогнози и разпределение на финансовите средства, с които разполагат в условията на икономическа криза, изтъкна министър Трайков.
Приемането на новите текстове в Наредбата ще доведе и до по-малко увеличение на цената на газа за потребителите от началото на следващата година, включително за топлофикациите, посочи енергийният министър в отговор на журналистически въпрос. Естествено е, че не можем да си позволим да убием топлофикациите, подчерта той и допълни, че според предварителните прогнози синьото гориво е трябвало да поскъпне с 10-11%, а в резултат на одобрените от правителството нормативни промени повишението на цената му ще е в рамките на 4-5 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099