EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Найденов с нота към ЕК за мултикомпаниите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Найденов с нота към ЕК за мултикомпаниите

mail18:00 | 17.05.2011прегледи 834 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи пред български журналисти днес в Брюксел, че е подготвил писмо до еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали. Писмото е свързано с резултатите от проверката на съдържанието на съставките на храни и напитки, предлагани от големи компании на българския пазар. Основание за писмото са резултатите от проверката на Асоциацията на потребителите в Словакия, оповестени преди месец.
Резултатите показаха, че продукти с една и съща марка имат различно съдържание на пазара в източната и западната част на ЕС. Тези данни не бяха отхвърлени от производителите. Мирослав Найденов пита ЕК дали има други подобни сигнали и как възнамерява да реагира. Той отбеляза, че влагането на различни съставки в продукти с еднаква марка в различните страни не е нарушение на действащото законодателство. Темата е деликатна, големите многонационални компании имат лоби навсякъде, един министър трудно би могъл да се справи, но имам пълната подкрепа на премиера, добави Найденов.
Той посочи, че България е съобразила своята хранителна промишленост с най-съвременните изисквания, като по някои показатели изпреварва т. нар. "стари" страни в ЕС. Българският министър коментира, че след като страната ни изпълнява тежки условия, включително и за Шенген, е редно българите да бъдат третирани като пълноправни европейски граждани и по отношение на храните и напитките.
Найденов, който днес участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, е благодарил на еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Дачиян Чолош за писмото, изпратено до него. В това писмо се отчита чувствителен напредък по изготвянето на ортофотокартите в България. Според министъра картите ще бъдат готови преди края на ноември, поставен от ЕК като краен срок. Министърът съобщи, че през следващата седмица се очаква подписването на договор между Международния съвет за лов и опазване на дивата природа - МСЛОДП (CIC), Световната организация за контрол върху здравето на животните - СОКЗЖ (OIE) и България за създаването на Световен референтен център за диагностика на заболявания по животните. Очаква се центърът да бъде създаден до края на годината . В света има само една сходна лаборатория и тя е в Канада, отбеляза министърът. Той добави, че е имало много конкуренти за домакинството на центъра, а решението е било обявено на Генералната асамблея на Международния съвет за лов и опазване на дивата природа в Санкт Петербург в края на миналата седмица.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg