EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-скъпите стоки през януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-скъпите стоки през януари

mail08:55 | 30.01.2012прегледи 1979 коментарикоментари 0


През януари 2012 година пазарът на хранителни стоки остава спокоен, като отклоненията на цените спрямо месец декември, са в диапазона ± 5%, показва месечен анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Ето и други наблюдавани тенденции за месеца:
• При движението на цените на едро на плодовете и зеленчуците се наблюдават характерните за зимния сезон тенденции;
• Анализът на цените на едро, търгувани на стоковите тържища показва, че и през м. януари 2012 г. по-голяма част от основните хранителни стоки са поскъпнали спрямо същия месец на предходната година, но темповете на нарастване на цените намаляват, а при цената на брашното и олиото се наблюдава спад на годишна база;
• През м. януари 2012 г. в сравнение с м. януари 2011 г. е отчетен спад на годишна база на цените на голяма част от плодовете и зеленчуците, предмет на този анализ. По-високи стойности през тази година са регистрирани при оранжерийните краставици.
• През първия месец на 2012 г. стойностите на Индекса на тържищните цени остават стабилни и се движат около ниво от 1.410 пункта. Леко движение нагоре на кривата се наблюдава през последните две седмици на месеца, в резултат на известно поскъпване на яйцата и някои плодове и зеленчуци. В края на месеца стойностите на индекса се доближават до нивото от края на същия месец на миналата година и се стабилизират на ниво от 1.415 пункта;
• Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на януари, спрямо предходната, показва следните тенденции:
- запазва се тенденцията от предходните седмици на лек спад на цената на захарта и олиото;
- наблюдава се леко колебание нагоре на цената на брашното;
- цените на млечните и месните произведения са около нивата от предходната седмица, като промяната на седмична база е под 1%;
- през изтеклата седмица цената на яйцата остава без промяна;
- цените на плодовете и зеленчуците остават на нивата от предходната седмица, като известно поскъпване се наблюдава при бананите и зелето, а при цената на картофите е отчетен лек спад на седмична база.

Движение на цените на едро на хранителните стоки
При движението на цените на основните хранителни стоки през м. януари се наблюдава спад на месечна база на захарта (1.8%), олиото (1.6%), млечните произведения (в диапазона 1.2 – 5.3%) и месните произведения (в диапазона 1 – 5%). Леко движение нагоре през януари, спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е с около 1%. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с 1 ст./бр. (5%).
Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 48%, яйцата – 40% и рибата - 26%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 - 10%. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през м. януари’12 техните стойности са с около 7 – 10% по-ниски. Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през втората половина на 2011 г.
Движение на цените на едро на плодовете и зеленчуците
Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за този сезон на годината. Оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 – 16%, а цената на оранжерийните домати е с 3.7% по-висока спрямо декември. През м. януари се наблюдава спад на цената на картофите – 6.5% и на зрелия чесън с 1.2%. Поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите, ябълките и мандарините, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 – 4%.
Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 20 - 40%. Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици – средно с около 19%, а цената на мандарините е без промяна.
 


Тагове: януари, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg