EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Набедени от Калина Илиева фермери търсят обезщетение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Набедени от Калина Илиева фермери търсят обезщетение

mail09:31 | 15.12.2010прегледи 1212 коментарикоментари 0


150 милиона евро от еврофондовете, предназначени за българските фермери са блокирани, като следствие от ръководенето на държавния фонд "Земеделие" от печално известната Калина Илиева. Заради този скандал пострада не само авторитета на страната ни, но пострада и бизнеса на мнозина селски стопани и преработвателни фирми, попаднали по неясни критерии в съставения от Илиева "черен списък" за Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/. Засегнатите вече са наели европейски адвокатски кантори, за да търсят съдебно обезщетение за морални вреди и пропуснати ползи, заяви пред БНР Стефан Райчев - собственик на голяма месопреработвателна фирма.
От месопреработвателните фирми настояват всички проекти за финансиране по програма САПАРД, които са приемани през мандата на Калина Илиева, да бъдат проверени основно. Стефан Райчев подчерта, че изобщо не е ясен критерият, по който е съставен този списък на проектите, както и критериите за редовност на документацията. Фермерите искат да се изясни какво е участието в изопачаването на данните не само на Калина Илиева, но и на нейният тогавашен заместник и шеф на Агенция САПАРД Константин Паликарски.
"99 процента от фермерите в България са набедени като измамници", твърди Стефан Райчев, като се базира на собствено разследване по темата. Райчев поясни, че фирмите, работили по програмата САПАРД, са се обърнали към юридически кантори, които обслужват Европейската комисия, защото българските юристи "не са подготвени и не са наясно с тази материя".
Прословутият "черен списък" на фирми, участвали с проекти за финансиране по програмата САПАРД ще бъде преразгледан и ще бъдат оповестени ясни критерии, заяви Светослав Симеонов - сегашния директор на фонд "Земеделие". Трябва много бързо да се вземе решение дали има или няма нарушение по подадените сигнали, каза още той. Големият проблем пред фонд "Земеделие" остава, тъй като самата програма САПАРД е приключила и всички плащания оттук нататък ще се извършват със средства на държавата. Ако фондът загуби делата, те ще бъдат за сметка на държавния бюджет, допълни Светослав Симеонов.
Той подчерта, че фонд "Земеделие" работи по ясни критерии и правила и никой не си позволява да упражнява политически натиск върху работата на фонда. Предложението за създаване на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва не само периодът на Калина Илиева във фонд "Земеделие", а изобщо механизмите и практиките при разплащането с евросредства, е добро за работата на фонда, смята още Сиимеонов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg