EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ пласира ценни книжа за десетки милиони евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ пласира ценни книжа за десетки милиони евро

mail11:20 | 04.08.2010прегледи 697 коментарикоментари 0


Пет пъти повече заявки бяха направени за предложените преди два дни от Министерството на финансите държавни ценни книжа  (ДЦК), деноминирани в евро с оригинален матуритет от 2 години и 6 месеца, съобщиха от министерството. Коефициентът на покритие  е 4,68 като общият номинал на заявените поръчки достигна 70,125 млн. евро спрямо предложеното количество от 15 млн. евро. Отчетливо силно търсене на ДЦК бе регистрирано от страна на банките- първични дилъри на ДЦК, които участваха със заявки предимно за своя сметка, но също така и за сметка на свои клиенти.
Търсената среднопретеглена доходност от участниците на аукциона, при предложено на  количество ДЦК в обем от 15 млн. евро възлезе на 3,01%. Отчитайки изключително високо презаписване от 4,68 пъти на емисията ДЦК, деноминирани в евро, както и инвеститорските предпочитания и ликвидността на местния пазар, МФ взе решение да одобри поръчки със съвкупна номинална стойност от 61,5 млн. евро, при среднопретеглена годишна доходност от 3,15%.
Взетото решение кореспондира с наблюдаваните през последните месеци благоприятни тенденции в развитието на вътрешния пазар, за които бяха положени огромни усилия, целящи стабилизация на пазара на държавен дълг и свиване на спредовете по цялата крива на доходност, спрямо бенчмарковите емисии.
Реализираната на аукциона доходност е най-ниската доходност, постигна по този матуритетен и валутен сегмент, като още веднъж се затвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичния пазар на ДЦК.
Силен интерес към предложените държавни ценни книжа с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца имаше и седмица по- рано (на 27 юли 2010 г.).
На проведения тогава аукцион беше отчетен много висок инвеститорски интерес, като общият номинал на заявените поръчки достигна 115 млн. лв. и търсенето превишаваше предлагането повече от два пъти и половина. Постигнатият коефициент на покритие от 2.55 оправда предварителните очаквания за завишен инвеститорски интерес. Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни дружества, инвестиционни посредници и други, които участваха както със състезателни, така и с несъстезателни поръчки.





 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg