EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС одобри промени в закон за ценни книжа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС одобри промени в закон за ценни книжа

mail14:37 | 16.02.2016прегледи 3181 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗИДЗППЦК). Законопроектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2013/50/ЕС и мерки по прилагането на регламентите относно европейските фондове за рисков капитал, европейските фондове за социално предприемачество и европейските фондове за дългосрочни инвестиции.

Предвижда се Комисията за финансов надзор да бъде компетентният орган по прилагането на тези регламенти.

Съгласно изискванията на Директивата, за по-голяма прозрачност по отношение на емитентите на ценни книжа със законопроекта се правят изменения в изискванията за разкриване на информация, урежда се изрично правото на избор на държава-членка по произход за емитенти от трета държава. Предвижда се задължение за публично разкриване на шестмесечни финансови отчети за дейността на емитентите, както и включването на декларация за добро корпоративно управление в годишния доклад за дейността.

В законопроекта е предвидено ежегодно да се оповестяват в отделен отчет плащанията към правителствата на държавите, в които се извършва дейността, с цел да се осигури по-голяма прозрачност на извършваните плащания към правителствата и органите на изпълнителната власт от емитентите, които развиват дейност в добивната промишленост или в дърводобива от девствени гори.

С цел повишаване на правната сигурност, подобряване на прозрачността и намаляване на административната тежест за трансграничните инвеститори, се хармонизира режимът на разкриване на дялово участие за притежавани големи части от правата на глас и се разширява кръгът на финансовите инструменти, по отношение на които се разкрива дялово участие с всички инструменти с икономически ефект, сходен на акции и на права за придобиването им.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg