EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МС наема две кантори заради ТЕЦ Марица 1 и 3

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС наема две кантори заради ТЕЦ Марица 1 и 3

mail06:35 | 06.01.2016прегледи 1521 коментарикоментари 0


Правителството възложи на министъра на финансите да проведе преговори и да наеме адвокатските дружества „УАЙТ енд КЕЙС“ и „АРНОЛД енд ПОРТЪР“ да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с „Ей И Ес-3С Марица Изток 1“ ЕООД и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, съобщи МС. Основание за решението са сключените през декември 2013 г. рамкови договори за процесуално представителство и правни съвети в международни арбитражни дела между Министерството на финансите и двете адвокатски дружества. То е продиктувано от необходимостта за своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства.Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане.

Как може да се разтълкува това решение на кабинета. Ето едно възможно обяснение от енергийния експерт Илиян Василев, публикувано на неговия блог:

Проблемът с американските централи си има български адрес - да помислим - съд или преговори?

Новината, че на последното си заседание МС е приел МФ да наеме двете известни адвокатски фирми за защита на интересите ни във възможни съдебни разбирателства и преговори, като че ли остана незабелязана.  Чакахме тълкуване на ЕК за държавната помощ. Оценката от това решение на МС е, че подобна помощ е имало. Перспективата за съдебно разбирателство във Вашингтон е очевидна без да е задължителна - може да се предоговорят нещата.Но това не променя много проблема със заема за 630 милиона евро, който трябваше да разреди критичната ситуация около Мариците. 
Вероятно и там нещата не са безоблачни и в енергетиката предстоят размествания.Който и да бе министър - при тази схема и ограниченията върху него - реформа в енергетиката е невъзможна. Ще изгоните американските инвеститори - ще дадете хляб на политзапалянковците антиамериканци и изобщо няма да се разбере, че от А до Я проблемът си е български - модела. Това, че има много паразити по схемата, които не добавят, а отнемат стойност - особено при износа на електроенергия.

Както посочих прокуратурата разследва двете сделки.

Встрани остава реалната дълбочина на проблема - по-голямата част от тези пари не остават в двете централи, а отиват до покрият задължения към поддоставчици, включително и основната част трябва да отидат към мините - не могат вечно да работят "на мускули". Разследването за неправомерна държавна помощ от ЕК - може да дава аргументи в дело срещу частни компании /спорно е/, но ответник по него е държавата - т.е. ако има присъдена сума на помощта - ще плащаме ние - солидарно като данъкоплатци, ако държавната помощ не бъде възстановена от компанията. И за съжаление не пречи - американските компании във Вашингтон да си спечелят - защото там разминаването между европейското и международното право по никакъв начин няма да помогне.

Изобщо Восток - это дело тонкое.

Не искам да влизам в подробности, особено защото предстоят съдебни разбирателства - но те не са най-добрия вариант, поне преди да бъдат изчерпани задължителните стъпки - преговори.Защото най-накрая можем да платим двойно - и на американските компании за пропуснати ползи и щети и на ЕК за недопустима държавна помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg