EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мостовете издържат на 6 по Медведев-Шпонхоер-Карник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мостовете издържат на 6 по Медведев-Шпонхоер-Карник

mail15:00 | 31.05.2012прегледи 453 коментарикоментари 0


Никой не може да гарантира дали утре няма да падне някои мост при силно земетресение. Това заяви пред bTV директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. "Повечето мостове в България са строени през 70-те години, когато са били проектирани да издържат до 6 степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник", поясни инж. Лазар Лазаров. "При изграждането на мостове днес се изчисляват да издържат до 9 по същата скала". По думите на Лазаров още през 2007 г. има доклад, в който се казва, че много от съоръженията са в аварийно състояние. "Най-опасни са при земетресения", поясни директорът на АПИ. "Ако започнем процедурите сега, след година и половина ще имаме нови съоръжения. А парите, които ще се дадат за ремонти, ще са много по-малко от това да се строят нови мостове". Добре е процедурите да започнат веднага, за да не се губи време и да ни изненада зимата. Подробен преглед и описание на пътните съоръжения е правен през 2003 г. "Всяка конструкция, всяка сграда има нужда от постоянна поддръжка", заяви, от своя страна, главният архитект на София Петър Диков. Арх. Диков обясни, че при проектирането на сградите в София се използва скалата Медведев-Шпонхоер-Карник, която представлява реалното въздействие на земетресението върху земната повърхност. "Земетресението в Перник беше със сила около 5,5 по Медведев-Шпонхоер-Карник. Сградите в София, строени след 1987 г., са изчислявани да издържат до 9 по тази скала, а преди 1987 до 7-ма степен", поясни арх. Диков. Той посъветва хората, които имат съмнения за стабилността на сградата, в която живеят да се обаждат в дирекция "Общински контрол по строителството". Оттам изпращат специалисти, които правят предварителен оглед.
"Ако се налага укрепване на сградата, се прави от специалисти, които собствениците трябва да наемат и да им платят", заяви главният архитект на София.
Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед, според която всички собственици на сгради в София трябва да се погрижат за състоянието на комините си, които арх. Диков оцени, че са в "катастрофално състояние".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg