EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС избра изтребител Gripen. Ще има ли офсетни инвестиции?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС избра изтребител Gripen. Ще има ли офсетни инвестиции?

mail07:15 | 27.04.2017прегледи 5439 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Служебният кабинет е приел протоколно решение, свързано с придобиването на нов тип изтребители за българската бойна авиация. Разгледан е протоколът на комисията към Министерството на отбраната, в който на първо място от подадените оферти е класирана държавата Швеция, на второ място - Португалия, а на трето - Италия.  Дали ще се преговаря с трите класирани, или само с първата, ще решава следващото правителство, обяви вицепремиерът Стефан Янев. В решението не е определен нито срок, нито стъпки за водене на преговори. По думите на служебния премиер Огнян Герджиков няма нищо предрешено. България вече заяви намерение да купи 8 изтребителя за 1,5 милиарда лева в периода 2018-2020 година.

Два дни преди това в Министерство на отбраната обяви, че е приключено с анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия. /б.ред. имат се предвид машини F-16 втора ръка, шведския изтребител Gripen и вероятно Юрофайтър втора ръка от Италия, /Работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя и с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, завърши в указания срок, като бяха спазени всички изисквания и процедури, които са необходими за финализирането на този процес.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата. С цел осигуряване на необходимата прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

История

През 2005-2006 година бе обявено, че ВВС се нуждае от една ескадрила изтребители /12-16 самолета/, като стойността на поръчката тогава се оценяваше на 800 млн.евро. През 2010 военният министър Аню Анев споменава цифрата от 1 млрд.евро. Още през 2005 година към конкурса интерес проявиха най-големите производители на авиационна техника, като предлагаха различни модели -  Rafale на френската  DA, шведския изтребител Gripen на компанията SAAB  /в момента на въоръжение в Швеция, Унгария, Чехия и Южна Африка./,  Eurofighter на европейския консорциум ЕАDS, американските F-16 на Lockheed Martin, както и различни бойни модификации на Boeing.От тях единствено LM  предложи изтребители втора употреба, останалите излизаха с относително нови продукти, като най-добрата оферта като сума бе тази за шведските изтребители. При това договорът предвиждаше специална офсетна програма.
Офсетни инвестиции*
По-късно такива офсетни предложения направиха и двата американски производители LM и Boeing. Сериозни експерти в областта смятат, че трябва не просто да се поръчат изтребители, а при липсата на сериозни средства, да се изберат тези, които ще предложат и добра офсетна програма. Досега по силата на офсетни споразумения, придружаващи сделките по модернизация на армията, България е реализирала ползи в рамките на 160 млн.евро. В договора с “Даймлер Крайслер” за автомобилната техника за сухопътните сили, директният офсет бе за 3.2 млн. евро, а индиректният е 5 млн. евро за софтуер. Съпътстващото споразумение с "Юрокоптер" за вертолети "Кугър" и “Пантер” бе за 106 млн. евро, като то предвижда изграждане на електронна маркетингова платформа за 19 млн. евро. Италианската компания "Алениа аеронаутика", която доставя “Спартан” имаше и офсетната програма за 152.3 млн. евро по директен офсет и 70 млн. евро по индиректен. След ревизия на последните две сделки, програмите бяха стопирани.
В ЕС отдавна се дискутира доколко индиректните офсетни програми са съвместими с единната европейска отбранителна стратегия, като ЕК смята, че индиректният офсет противоречи на Договора за създаване на Европейската общност. Но едва ли ЕС ще се откаже от подобен начин за стимулиране на военните си производители. Освен това експерти от Сдружението на българската отбранителна индустрия настояват  действащите нормативни уредби в България да станат по-гъвкави в прилагане на офсетни договори така че те наистина за привличат повече граждански инвестиции.

----------------------

* Офсетните обществени поръчки са компесаторни схеми, при които чуждестранни доставчици на оборудване, стоки и услуги за нуждите на отбраната и сигурността поемат допълнителни икономически ангажименти, така най-достъпно може да се определи сложното понятие. Производители на военна техника твърдят, че благодарение на офсета дадена страна не само може да модернизира армията си с военна техника, но и това да й излезе почти безплатно. Подобна теза естествено е твърде спорна. Но офсетните схеми са измислени поради две причини- военната техника е изключително скъпа, а конкуренцията в бранша е огромна. Нужен е допълнителен мотив, който да накара правителствата да купуват от точно определен производител. И той, най-общо е: ако купите от нас, ще ви доведем и други инвеститори, които ще развият производство ви. Например шведската Gripen International бe част от холдинговата структура на "Инвестор груп", в която влизат още "Електролукс", СААБ,"Ериксон", "Скания". В Унгария и Чехия след договора за доставка на изтребители, са направени големи инвестиции в двете страни главно в битовата електроника.

 

снимки: saab.com

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990