EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел в центъра на чуждия печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел в центъра на чуждия печат

mail10:15 | 23.09.2013прегледи 434 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел спечели изборна победа, която не е просто победа, а триумф, пише Зюддойче цайтунг.

С тази изборна победа Меркел почти се изравни в Конрад Аденауер, който през 1957 г. за първи и засега единствен път в историята на Германия спечели абсолютно мнозинство за християндемократите. Победата на Меркел е най-добрият резултат, постиган на парламентарни избори в Германия през последните 20 години, припомня Велт. С триумфалната си победа на изборите Меркел се нареди сред най-големите канцлери на Германия, въпреки че загуби досегашния си партньор - свободните демократи, пише Франкфуртер алгемайне цайтунг. Партията й знае, че дължи тази победа единствено на Меркел, посочва вестникът. Повече от 40 на сто - това не е просто победа, това е демонстрация на сила. Силата има едно име и то е Ангела Меркел, отбелязва Цайт. В изборната нощ Меркел изрази програмата, с която спечели вота и към която ще се придържа през третия си мандат, с четири думи: "Успешни години за Германия." Повече не е нужно. Изборите за нов Бундестаг минаха без истински остро противоборство, коментира Независимая газета. Всички анкети по време на кампанията сочеха сигурна победа за Меркел, "популярна най-вече заради явното благополучие на страната в околното море на еврокризата", напомня вестникът, цитиран от Би Би Си. Той прогнозира "корекции" в Германия, които обаче няма да засегнат "някои константи" като германската политика спрямо Русия. Германия знае по-добре от други европейски страни какви опасности крие вождизмът. И там канцлерът трябва да притежава не лидерски качества, а нещо почти противоположно - умение да помирява разнообразни интереси, изтъква Ведомости.

"Не бива да спираме да упражняваме натиск за реформи в Гърция", цитират гръцките вестници изявления, направени от Ангела Меркел след победата й на вчерашните избори в Германия.

Катимерини представя като "триумф" изборната победа на Меркел с уточнението, че тя няма да може да състави самостоятелен кабинет. Вестникът отделя място на дадения от нея отговор на въпрос дали е казала истината на германците, че ще има нов спасителен пакет за Гърция.

Снимка: Getty Images

Източник: БНР


Тагове: Меркел, избори
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4228