EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медът в Козлодуй не е радиоактивен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медът в Козлодуй не е радиоактивен

mail08:00 | 22.02.2013прегледи 552 коментарикоментари 0


Празникът на меда в град Козлодуй отбеляза юбилей – пето издание. Събитието, което се проведе преди дни,  е съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и дружествата на пчеларите от региона на Козлодуй и има за цел да докаже, че наличието на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО) не пречи на производството на висококачествен мед. През тази година Празникът бе подкрепен и от неправителствената организация „Сдружение на жените в ядрената индустрия”, както и от млади хора – доброволци от Общинския детски комплекс в Козлодуй.

Празникът бе открит от изпълнителния директор на ДП РАО – Дилян Петров, който в обръщението си разказа за символичния факт, че при подготвителните дейности на площадка «Радина» на бъдещото национално хранилище за РАО е открит мед от диви пчели с превъзходни качества. „С този празник в продължение на пет години даваме възможност на пчеларите от региона да покажат своята продукция. Обхватът се разширява с всяка изминала година и към изложението вече се присъединяват и други производители на различни продукти с екологичен характер и с ярък контекст за опазване и защита на околната среда и хората, което е основна мисия и цел на ДП РАО.”, каза още г-н Петров.
Гости на официалното откриване на Празника на меда 2013 бяха Владимир Уручев – български депутат в Европейския парламент, Румен Маноев – кмет на Община Козлодуй, Мая Занева – председател на Общинския съвет, Калин Стануков – главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй”, кметове на съставни кметства, много общински съветници. Със специално видеообръщение към участниците се включи и евродепутатът Мария Габриел, която отстоява интересите на българските пчелари в Европейския парламент: „…Също така имахме едно прекрасно събитие в края на миналата година – успяхме да реализираме конференция в Европейски парламент, посветена на пчеларския сектор и изложение на българските пчелни продукти. Искам да използвам случая и да поздравя пчеларите от Козлодуй, които бяха мои гости в Европейския парламент и достойно представиха България. Заедно показахме разнообразието на родното ни пчеларство и висококачествения български мед.”
„Тази традиция е от голямо значение. Пчеларите и производителите на пчелни продукти са доста интересни хора, много интелигентни и много топли хора. Впечатленията ми от миналогодишното издание на празника са незабравими, такива ще бъдат и новите, които ще натрупам сега. Миналата година заедно с Мария Габриел поехме няколко ангажимента и мога смело да потвърдя, че нещата започнаха да се случват.”, каза от своя страна Владимир Уручев.
Румен Маноев представи гледната точка на община Козлодуй: „Радвам се, че ДП РАО взема отношение, участва и подпомага пчеларството и пчеларите и им дава възможност да представят уникалните за здравето и красотата на хората продукти. Пожелавам все такова упорство и последователност в усилията на ДП РАО, което изпълнява важни проекти, за да бъде защитен и запазен поминъкът на хората, а заобикалящата ни природа опазена и за идващите поколения.”
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg