EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония:Топ реформатор сме в региона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония:Топ реформатор сме в региона

mail11:00 | 06.11.2013прегледи 677 коментарикоментари 0


Добрият достъп до кредити, подобрената защита на инвеститорите, съкратеното време за получаване на разрешения за строеж са само част от реформите в областта на бизнеса, в които Македония е постигнала напредък през изминалата година, пише скопският в. "Дневник". Затова в последния доклад "Doing business" за 2014 г., който Световната банка публикува преди дни, Македония е сред десетте страни с най-голям напредък в подобряването на бизнес климата.
Според Световната банка Македония е спечелила добрата си позиция сред "топ реформаторите" благодарение на напредъка си в шест области - кратките срокове за издаване на разрешения за строеж, за свързване с електрическата мрежа, за регистриране на имот, лесния достъп до кредити, защитата на ивеститорите и плащането на данъци. Най-добри резултати страната е показала в достъпа до кредити, където е класирана на трето място. В частта за започване на бизнес Македония е на седма позиция, а в защитата на инвеститорите е на 16-о място.

Най-лоши резултати отчита Македония в частта за сключване на договори, където е на 95-то място, във външнотърговската размяна и в процеса на регистриране на имот, където е съответно на 89-о и 84-о място. От страните от бивша Югославия Македония има най-добри позиции. След нея са Словения на 33-о място, Черна гора на 44-о, Косово на 86-о, Хърватия на 89-о и Сърбия на 93-о място. "Още веднъж се доказа, че Република Македония е лидер в региона по подобряване на бизнес климата, съдейки по доклада Doing business, коментира Татяна Проскурякова, директор на представителството на Световната банка в Скопие. Финансовият министър Зоран Ставрески изтъкна, че правителството е доволно от класирането на Македония сред десетте топ реформатори в света. Той оцени, че докладът е обективен и показва, че бизнес климатът в страната е на високо ниво.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167