EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лято 2015:Фалит, атентати&България - драма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лято 2015:Фалит, атентати&България - драма

mail10:58 | 08.07.2015прегледи 9172 коментарикоментари 0


Кармелита Денева
Лятото най-после започна. Хиляди туристи са вече по Черноморието. През последните няколко месеца панически и бодрячески изявления за очакванията от туристическия сезон за 2015 година създават истински хаос в публичното пространство. Както е известно, почти всеки в България е потребител на този сектор като вътрешен или външен турист.
Как ще се справи секторът този сезон, като се има предвид, че за 2014 година приходите от туризъм бяха над 3.2 млрд.евро., а броят на туристите бе над 7 млн.души.
Кой какво очаква днес на фона на съобщенията за по 50 хил. отпаднали на ден резервации за Гърция, след като Тунис губи също хиляди туристи заради взривовете там преди дни?
Ще прояви ли най-после качествена гъвкавост туристическият сектор, за да грабне част от новите туристи или ще съзерцава луната и ще повтаря десетилетната мантра „Няма достатъчно реклама, вижте Гърция, Турция и т.н.!”

Борисов & министър си противоречат

В парламента премиерът Бойко Борисов коментира: “В туристическия бранш знаят, че руските туристи започнаха да се връщат, аерогарата в Бургас е посрещнала толкова руски туристи, колкото в най-добрите си години”.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма също смята, че около 450 -500 хил. руснаци, колкото са били и през 2011 г.отново ще са тук. Над 300 000 са ваканционните имоти тук - собственост на руснаци. Точно затова чартърите от Русия не са по-малко от други години, а същевременно хотелиерите ни отчитат спад на руския пазар- основната част от руснаците са в апартхотели, обяснява той пред медиите.
Министър Николина Ангелкова коментира, че очаква труден сезон и засега спадът от туристи е около 20%, като той се дължи основно на отлива на руски туристи. Националният статистически институт отчете 11% по-малко туристи за изминалите месеци, но има ръст от 4% от общо посетилите в страната. Ангелкова обаче отбелязва, че, министерството работи за пренасочване на повече туристи към България след събитията в Тунис, Египет и Гърция.

Ще има ли пренасочване на туристи?

Експертът Румен Драганов отбеляза за Радио Фокус, че прогнозите за това, че руските ученически лагери и пътуванията на руснаци, финансирани по социални програми от руски предприятия няма да се реализират, е факт. Съответно всички обекти по Черноморието, са приемали такива групи, в момента имат свободни места. Компенсацията, която би следвало да бъде, е на база на диверсифициране на пазара. В последните седмици имаме определено интерес на европейски туроператори, които предислоцират своите капацитети от Тунис и Гърция към Испания, България и Турция. Онези хотели, които предлагат сходни услуги в категория 3, 4 и 5 звезди на търсените от тези дестинации продукти, могат да получат заявки за допълни туристи, но трябва да проявят съответната активност.
Тук възниква въпросът има ли капацитет родното Черноморие за допълнителни туристи?
Според Драганов за голямо съжаление родното Черноморие е с изчерпан капацитет във върха на сезона – месеците юли и август.

Други нови туристи на хоризонта - беларуси
През последните години расте броят на беларуските граждани, които прекарват отпуските си в чужбина, съобщава Дойче Веле. Кризата в Украйна ги кара да загърбят някогашния си фаворит Крим и да предпочитат българското и турското Черноморие. По данни на Националния статистически комитет на Беларус, през 2014 година зад граница са пътували 660 652 беларуски граждани. Въпреки че официалната статистика не обхваща всички беларуси, които са почивали самостоятелно в чужбина, броят на пътуващите зад граница през последните три години почти се е утроил. Не се оправдават очакванията на туроператорите, че беларуските граждани ще се насочат към Сочи и други руски курорти през този летен сезон.
В момента организаторите на чартърни полети до Черноморското крайбрежие на България и Турция отбелязват бум. Не са загубили популярност и пътуванията с автобус до България, въпреки че пътуването трае почти две денонощия. "Търсенето на пътувания до България е много голямо, защото там човек може да наеме жилище за 8 долара на ден, макар и подобни оферти да са редки", заключава директорът на туристическата агенция "Крис" Сергей Супрунович.
След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море това лято, се насочват Испания, България и дори Гърция, отбелязва Ройтерс.
Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментират анализатори. Малдивите, Мексико и Карибските острови по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат друг тип туристи.
Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група - хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена.
България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, обаче може да се окажат популярни и изгодни алтернативи на Испания, отбелязва Ройтерс. Според експерти част от западняците, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.

Конкуренцията на България

Златните целеви пазари на България като туристическа дестинация са Германия, на първо място, следвана от Русия, Румъния и Великобритания. Това показват резултатите от анализ, извършен за целите на проекта „Разработване на бранд „България”, продуктови и регионални брандове и въвеждане на интегриран „бранд мениджмънт”.
Четирите основни конкурента на България в областта на туризма са Гърция, Турция, Австрия и Чехия. Към тях обаче спокойно се прибавят Хърватия, Словения, Италия, Франция и Испания. Основният ни конкурент по отношение на летния туризъм са Турция, Гърция, Хърватия, Италия и Испания, а за зимния - Австрия и Италия. Какъв е имиджът на България?
Ако трябва да се определи цветът на България, то той е зелен (34% от отговорите в анкетите) и жълт (23,5%). Но като че ли дотук приключват добрите новини. Чуждестранните туристи асоциират страната с „море” и „евтино”, но изразяват недоволство, както впрочем и туроператорите, за качеството на туристическата услуга, обслужването, инфраструктурата, чистотата.
Любопитно е разминаването в отговорите на българи и чужденци с какви символи свързват България:

 

Да се върнем на този „труден” по думите на министър Ангелкова и на туристическия бранш сезон 2015 година.
Туристическите организации са сдържани по отношение на първите седмици от сезона. “Ще можем да говорим за тренд, когато излезе статистиката поне за втората половина на юли”, казват оттам. От Министерството на туризма обявиха, че ще коментират веднага щом пристигнат последните данни от руските туроператори за записванията за лятото.
Румен Драганов пресмята, че към момента летният сезон се движи със спад от 11% в параметъра брой туристи, които посещават страната с цел туризъм. Като цяло общият брой посетители е нараснал с 4% за месец май. Очакваме тази тенденция да продължи. Ние ще имаме намаления на организираните пътувания с обща цена към България и в същото време увеличаване на индивидуалните туристически пътувания. Като цяло очаквам през лятото да бъдат обслужени около 7.5 млн. българи и чуждестранни туристи в България. Като чуждестранните ще бъдат около 4 млн. и 200 хиляди.

Ако в тази извънредна ситуация през лято 2015 година, туристическият бранш успее да трайно да привлече туристите, които досега са предпочитали Тунис, Египет, както и да спечели тези от Беларус, Прибалтика, то това ще даде добри шансове за следващата година, така че да се неутрализира в някаква степен заплахата от намаления поток от руски почиващи.
Българската туристическа индустрия има потенциал за растеж, гласи доклад на Business Monitor International, публикуван във Fast Market Research, който обхваща анализ и прогноза за сектора в периода 2015-2018 г. Значително увеличеният брой туристи от чужбина ще стимулира растежа на отрасъла и свързаните с него сектори и ще увеличи стойността на хотелската индустрия. През 2015-2018 г. се очаква 4-5-процентов скок годишно на чуждестранни туристи, което ще бъде обусловено от нарастващата икономическа стабилност в Европа – тя ще осигури значителен брой туристи в страната. Допълнително дипломатически усилия по разрешаването на украинската криза ще доведат до повече украински и руски туристи в България, макар тя да е член на ЕС (и се иска виза за туристите от тези държави). Българската страна предлага също зимен и здравен туризъм, насърчавани и от правителството. Проучването предвижда и разширяване през следващите 4 години и на задграничните пътувания на българите, най-вече в съседните страни като Румъния, Турция и Гърция. Въпреки ръста на туристите не се очаква значително увеличение на нови хотелската база през следващите години, констатира още докладът.

Любопитно
В годишен план  900 хил. българи пътуват и летуват в Гърция  и около 1.1 млн. гърци посещават  България. Досега.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888