EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Любопитни подробности за о. Св. Анастасия + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Любопитни подробности за о. Св. Анастасия + видео

mail18:05 | 08.03.2023прегледи 1628 коментарикоментари 0


През последните години остров Света Анастасия се превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации по Българското Черноморие.

Мястото има богата история. В чест на неговата покровителка – света Анастасия, през ХІІ-ХІV в. е изграден манастир, като неговата църква е запазена и до наши дни.

Част от историята на острова е и превръщането на манастирските килии в затвор за противници на властта през 1923, 1925 и 1941 г.

В по-ново време Света Анастасия се превръща в убежище на местната интелигенция. Поети, музиканти и писатели са го посещавали, за да черпят вдъхновение. Бургаският поет Христо Фотев, който е прекарвал голяма част от времето си там, е спечелил прозвището „губернатор на острова“.

В наши дни на остров Света Анастасия може да опитате ястия, приготвени по стари рецепти. Да се насладите на богата програма от културни прояви, които се организират по време на активния туристически сезон.

Каква е историята на остров Света Анастасия, как мястото се превърна в атрактивен туристически обект, който привлича все повече посетители, може да видите във филма на режисьора Мартина Чачевска „Остров Света Анастасия“. В него са събрани много интересни кадри от живота на туристическата дестинация. Ще видите още любопитни моменти и събития, които са свързани с историята и традициите на това място.

Документалния филм „Остров Света Анастасия“ може да гледате тук.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg