EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лошото градско планиране спъва развитието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лошото градско планиране спъва развитието

mail10:01 | 30.05.2019прегледи 760 коментарикоментари 0


Увеличаващият се пътен трафик и лошото градско планиране могат да намалят възможностите на развиващите се страни и да блокират икономическия напредък в бързорастящите градове. Това сочи изследване на Световния институт за ресурси, цитирано от Ройтерс.

Със стичането на повече хора в градовете задръстените улици, скъпото всекидневно пътуване и недостигът на надеждни възможности за транспорт нарушават градската икономика и засягат качеството на живота, установяват експертите.

Градовете трябва да се пренасочат вниманието от ускоряването на трафика и намирането на повече превозни средства към осигуряването на първо място на достъпа за всички. Това изисква по-силна интеграция между ведомствата, планиращи транспорта, и строителните предприемачи.

Според доклада 56 процента от хората в Мексико сити нямат достатъчно възможности да стигнат до работното си място в сравнение с 42 процента от жителите на Йоханесбург.

Трафикът е хроничен проблем в много развиващи се градове, където често се отдава приоритет на икономическия растеж пред планирането и пропуските се усещат най-силно от бедните общности, отбелязва Алина Роча Менокал, старши научен сътрудник в Института за отвъдморско развитие.

Предвид прогнозите, че в градските райони ще живеят 55 процента от населението на планетата (а според ООН може да става дума за 68 процента към 2050 година), градовете търсят нови начини да се справят със съвременните проблеми.

Според Менокал обаче за подобряване на трафика и качеството на живот в градовете жизненоважно значение има намирането на нов начин на мислене.

В Мексико сити собствената кола е изключително ценен актив, тъй като показва и социално положение, допълва експертът. По думите й политиците трябва да се откажат от "бързите придобивки" от строителството на нови пътища и вместо това да се насочат към подобряване на основните системи на трафика.

Близо 1 милиард души не разполагат с подходящи пътни мрежи, което възпрепятства достъпа им до основни услуги и може да задълбочи социалното неравенство, според ООН.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101