EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Логото на Българското председателство на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Логото на Българското председателство на ЕС

mail06:45 | 18.01.2017прегледи 2246 коментарикоментари 0


zoom_sssЛогото на българското председателство на Съвета на ЕС съчетава три български символа - шевица, кирилица и трикольора. Победителят бе обявен днес на пресконференция в Министерския съвет, в която участваха зам. министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси в оставка Меглена Кунева, директорът на Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС посланик Любомир Иванов, както и председателят на журито, излъчило победителя - проф. Георги Янков от Националната художествена академия.
      Автор на логото е Тодор Ангелиев, роден е на 29 ноември 1969 г. в град Пещера. Завършил е Средно специално художествено училище за изящни изкуства "Цанко Лавренов" през 1988 г. в Пловдив. През същата година е приет в Националната художествена академия, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата". Завършил е академията при проф. Христо Нейков през 1997 г. От тогава работи в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Член е на Съюза на българските художници. Издадени книги с негови илюстрации са Клуб на знаменитите числа, Математика за първи клас, Математика за втори клас, Приказки за деца с поуки за възрастни.
         Вицепремиерът в оставка пожела на българското лого добър час. Това е вълнуващ момент, защото символът, образът отключва въображението. В продължение на 6 месеца това лого ще бъде символът на България, посочи Кунева. Тя обяви, че в конкурса за лого са участвали над 180 творци.
       Кунева каза, че в края на 2015 г. едва три процента от българите са знаели, че предстои председателство. След това, което направихме, не само ние, през 2016 г. вече 30 на сто са наясно какво предстои.
       Победителят в конкурса е избран от жури, в което са участвали д-р Иво Попов - Нов български университет, Иван Върбанов - Съюза на българските журналисти, Даниела Константинова - Българската асоциация на ПР агенциите, Чавдар Кенаров - Българската асоциация на комуникационните агенции, Таня Михайлова от Дипломатическия институт към МВнР и Евгения Колдамова - зам.-директор на Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. Отстранен е бил само един участник, който не е спазил условията за анонимност, каза председателят на журито. Победителят е спечелил още на втория тур на гласуването -  събрал е 76 точки от възможни 90.
   Георги Янков посочи, че в конкурса са взели участие художници и дизайнери от нашата страна, от останалата част на Европа, дори от Азия. Участвали са много студенти, както и хора с изграден авторитет, хабилитирани лица - професори, доценти, художници с дипломи от престижни университети в Лос Анжелис, Милано, Мадрид, Берлин.

Още подробности на страницата Подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg