EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лидерите от Г20 орязват дефицитите до 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лидерите от Г20 орязват дефицитите до 2013 г.

mail12:00 | 28.06.2010прегледи 628 коментарикоментари 0


Лидерите от Г20 постигнаха споразумение да орежат националните бюджетни дефицити, докато полагат усилия за насърчаване на икономическия ръст, съобщи BBC.
Домакинът на срещата на Г20 Стивън  Харпър, премиерът на Канада, подчерта, че независимо от направените съкращения на разходите, за кратък период от време ще бъдат необходими икономически стимули.
Всяка по- голяма държава от членовете на Г20 вече е предприела стъпки по намаляване на бюджетните дефицити за следващите три години.
Предложенията за световен данък върху банките бяха отхвърлени, заяви Харпър.
Вместо това, такъв данък ще остане факт в отделни държави от Г20, отбелязва BBC.
Харпър допълни още, че държавният дълг, като част от икономиката, „трябва най- малко да бъде стабилизиран или поне да има низходяща тенденция до 2016 г.”
„Всички лидери признават, че фискалната консолидация не е край сама по себе си. Ще има продължителна роля по отношение на предстоящи стимули в краткосрочен план като изградим рамката на за стабилен и устойчив растеж,” допълни още Харпър.
Пред репортери американският президент Барак Обама заяви, че на следващата среща на Г20 през ноември в Сеул, Южна Корея, предстои да бъдат обсъдени по- строги регулации като изисквания за по- голям капитал на банките, например.
„Ние трябва да направим всичко по силите ни, за да избегнем повторение на последната финансова криза,” заяви Обама.

Притеснения около икономическия ръст
Лидерите от Г20 и тези на развиващите се страни се разделиха около въпроса за темпа, с който се извършват бюджетни съкращения.
Американският президент Барак Обама предупреди, че бързите и сериозни бюджетни съкращения застрашават глобалния ръст.
Европейските представители на Г20, сред които са Великобритания, Франция и Германия, вече предприеха стъпки към намаляване на рекордните публични дефицити, независимо от опозиционното поведение на САЩ, където за 2010 г. се очаква бюджетният дефицит да достигне $1.3 трлн.
Развиващите се икономики, като Аржентина и Бразилия, са притеснени, че големите бюджетни съкращения в богатите държави ще засегнат техните зависими от експорта икономики.
„Ако съкращенията станат факт в напредналите държави, ще стане лошо,” коментира бразилският финансов министър Гуидо Мантега. „Тъй като вместо да се стимулира ръст, вниманието ще бъде фокусирано върху финансовите корекции, и ако те са свързани с износ, то това ще се отрази на нашите сметки,” допълни още Мантега.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg