EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Либия дръпна петрола надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Либия дръпна петрола надолу

mail13:05 | 02.05.2017прегледи 1130 коментарикоментари 0


Шеста поредна сесия се запазва тенденцията на поевтиняване на петрола, този път заради нарастването на добивите на суровината в Либия, както и заради традиционно високите нива на запасите на петрол в САЩ, обобщава агенция „Ройтерс".

Към 10,30 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent спаднаха с 0,31 процента до 51,36 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI понижението е с 0,41 процента до 48,64 долара за барел спрямо нивата при затваряне на вчерашната сесия на борсата в Лондон.

Срещу дълго чаканото балансиране на пазара и поскъпване на петрола се изправят излишъците от суровината на световните пазари въпреки съкращаването на добивите от много страни-производителки, които подписаха в края на миналата година споразумение за намаляване на добивите. Това се случва обаче не с очакваните темпове, както очакваха основните пазарни участници.

Запасите на петрол в САЩ, въпреки прогнозите за четвърто поредно седмично понижение, както и през последната една година си остават високи и достигат нарастване с 10 процента от началото на 2017 годината. Освен това добивните компании в САЩ запазват високо равнище на производство, съпоставимо с нивата от август 2015 година.

Другият сравнително нов фактор, който днес оказва натиск върху котировките, е нарасналият добив на петрол в Либия, който е достигнал максимум, отчетен през декември 2014 година, преминавайки границата от 760 000 барела за денонощие, съобщи вчера Националната петролна корпорация на Либия (NOC).

Трейдърите днес са предпазливи, очаквайки новини за продължаване на действието на споразумението за намаляване на добивите. Организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК и още 11 държави, които не влизат в картела, вкл. и Русия, подписаха през декември 2016 година общо споразумение за съкращаване на добивите сумарно с 1,8 млн. барела в денонощие, като срокът на споразумението е 30 юни 2017 година. Бъдещето на петролния пакт се очаква да се реши на министерска среща на страните по споразумението, насрочена за 25 май.


Тагове: петрол, Либия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg