EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Къща, която се върти + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къща, която се върти + видео

mail11:35 | 15.10.2021прегледи 1708 коментарикоментари 0


72-годишният босненец Войин Кусич построи къща, която се върти. Сега съпругата му може да се любува в един момент на изгрева, а в следващия – да погледне към минувачите по улицата. „Уморен съм от нейните оплаквания и постоянния ремонт на нашата семейна къща. Затова й казах, че ще направя такава къща, която да може да се върти, както тя пожелае“. Това разказва Кусич, цитиран от босненските медии.

Разположена в Северна Босна, близо до град Србац, къщата се върти около 7-метрова ос, проектирана от самия Кусич, с изглед към царевичните ниви и ферма в съседство. Гледката обаче може да се промени само за миг към горите и реките, при това с желана от обитателите скорост.

Къщата може да направи пълен кръг за 24 часа при най-ниската скорост, докато при най-високата може да направи кръг за 22 секунди.

Войин Кусич споделя, че вдъхновението си е почерпил от големите учени Никола Тесла и Михайло Пупин. А фактът, че е израснал в бедно семейство, което не е могло да му осигури добро образование, всъщност му е помогнал. Така се е научил да търси начини да прави нещата сам.

„Това не е иновация, просто нещо, което изисква воля и знания. А аз имам достатъчно време и знания“, шегува се още босненецът, проектирал и построил къщата напълно сам. И добавя, че макар понякога да се чува пръщене, докато къщата се върти, няма опасност от повреда.

Жилищната площ на къщата е 100 кв. метра. Въртенето се случва посредством електричество, което задвижва 12 ролки от военен транспортьор. Те могат да издържат без проблем тежест от 7 тона – толкова според изчисленията на Кусич ще тежи къщата с цялото й обзавеждане и оборудване.

източник: 1kam1.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905