EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде може да се преотстъпва корпоративен данък?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде може да се преотстъпва корпоративен данък?

mail17:30 | 23.09.2013прегледи 431 коментарикоментари 0


Разширява се обхватът на общините, в които може да се преотстъпва до 100 процента корпоративния данък поради висок процент на безработица в общината. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), публикувани на сайта на Министерството на финансите.
Изменението на съществуващото данъчно облекчение за минимална и регионална държавна помощ се прави заради изтичане действието на настоящите Насоки за регионална помощ за програмен период 2007-2013 г. и приетите от ЕК нови Насоки за периода 2014-2020 г.
Предвижда се като община с висока безработица да се разглежда община, в която за предходната година преди текущата има безработица с или над 25 на сто по-висока от средната за страната за същия период. Досегашният режим обхващаше общини, в които безработицата е над 35 на сто по-висока от средната за страната за предходната година, посочват от МФ. Едновременно с тази промяна се въвеждат и нови условия за поддържане на средномесечна численост на персонала не по-малко от 30 работни места, от които 70 на сто да бъдат заети пряко в извършваната производствена дейност, както и 30 на сто от средномесечна численост на персонала да бъдат лица с постоянен адрес в съответната община.
С тези промени се цели освен насърчаване на инвестициите в по-голям брой общини, така и намаляване на безработицата в тези общини, чрез осигуряване на заетост, посочват от МФ. Данъчното облекчение ще влезе в сила след постановяване на положително решение от ЕК относно съответствието му с Насоки за националната регионална помощ за 2014 - 2020 г.
В законопроекта е предвидено действието на данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за земеделски производители, да бъде удължено и за 2014 г., което означава да
бъде приложено преотстъпване на корпоративен данък, който се дължи за 2014 година. Прилагането на данъчното облекчение за 2014 г. ще бъде възможно след постановяване на положително решение от ЕК.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg