EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде има затворени пътища заради срутища?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде има затворени пътища заради срутища?

mail07:05 | 03.02.2021прегледи 470 коментарикоментари 0


В голяма част от територията на страната, в планинските области, по републикански и общински пътища и в населени места има активирани срутищни процеси. В Агенция „Пътна инфраструктура“ заседава кризисен щаб, който да очертае набор от дейности. Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от УАСГ да присъстват при взимане на експертните решения как в дългосрочен план ще се минимизира рискът от срутища. Това съобщи пред медии в Бургас днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

АПИ ще затваря превантивно пътни отсечки, където има опасност от тежки срутищни процеси в резултат от обилните валежи, температурни амплитуди или заради изветрели магмени или варовикови скали, информира заместник-министърът. Той обърна внимание, че в този период освен аварийни дейности по обрушване на скатове, други не могат да бъдат извършвани. В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания, обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена.

С прогнозата за затопляне на времето и повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси, най-вече в дифилетата и в планинските райони. В тази връзка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им ще се подпомага от екипите на тол контрола.

            При опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, защото е важно да се гарантира безопасността на пътуващите.

            Към момента заради срутища, активизирали се по републиканската пътна мрежа от интензивните валежи през януари, са въведени ограничения в 5 участъка от републикански пътища.

Възстановено от часове е движението по път II-16 Своге – Ребърково в района на с. Елисейна. Обрушени са скатовете и е почистена скалната маса, с което се осигурява безопасното движение на пътуващите в участъка. До месец предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване на най-големия скален къс на срутището при с. Елисейна.

Поради активизирало се свлачище остава ограничено преминаването по пътя за Рилския манастир след с. Пастра /от км 19+400 до км 31+000/. Пропускат се само автомобили със специален режим на движение, автомобили на Спешна медицинска помощ, органите на МВР и Пожарна безопасност и защита на населението, както и превозни средства, обслужващи Светата Рилска обител само през светлата част на денонощието от 6 ч. до 18 ч.

            Движението по второкласния път II-19 Симитли – Банско в района на с. Градево /при км 8+500/ се осъществява в една лента, поради подкопаване на пътя от дъждовете. С повишено внимание се осъществява преминаването по третокласния път III-197 Сатовча – Доспат след отбивката за с. Осина в област Благоевград поради нарушена пътна настилка. В област Смолян временно движението по път ІІІ-197 Сатовча – Доспат в района на Доспат се извършва в една лента поради пропадане на банкета и част от лентата за движение.

            Трафикът по път III-868 Рудозем – Смолян при км 6+600 се осъществява в една лента с пропускателен режим заради пропаднал пътен банкет на пътното платно.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg