EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристалина Георгиева – вицепремиер?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалина Георгиева – вицепремиер?

mail16:08 | 09.07.2009прегледи 763 коментарикоментари 0


K.georgievaБойко Борисов и екипът му са подновили още по-настоятелно усилията да убедят вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева да се завърне в България и да стане вицепремиер в новото правителство, съобщава Mediapool.bg. Все още не е ясно какъв ще е отговорът на Георгиева, за която по-рано се обсъждаха и варианти да поеме министър-председателския пост.След убедителната изборна победа на 5 юли обаче Бойко Борисов обяви официално, че ще оглави лично новото правителство.Ако приеме предложението за участие в кабинета, Кристалина Георгиева ще има широки отговорности в икономическия ресор, най-вече в областта на екологията и енергетиката.
Към момента Борисов успя да привлече икономиста от Световната банка Симеон Дянков, който ще е финансов министър, а по време на кампанията заедно с други външни за ГЕРБ експерти и бизнесмени се включи в подготовката на управленската програма и в предизборната кампания.
На този етап идеята на управленския екип е да раздели икономиката и енергетиката в отделни министерства, както бяха при правителството на НДСВ. Обмислят се и други структурни промени, които биха засегнали Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
В медиите вече бяха лансирани предположения за сливане на енергетиката и екологията под обща шапка. Според експерти обаче това не би било много удачно, тъй като има конфликт на провежданите политики.
По-скоро можело да се приложи вариант, в който към бъдещо министерство на икономиката или на енергетиката да преминат тези дейности на МОСВ, свързани с климатичните промени като търговията с парникови емисии, от която са потърпевши всички сегашни икономически субекти и бъдещите инвестиционни проекти.
От екоминистерството можело да се изземат и функциите, свързани с водния сектор и прехвърлянето им към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което в момента е собственик на повечето ВиК-ата в страната. Причината е, че в момента има "разкрачване" на политиките във водния сектор между двете ведомства, което си пролича и около конфликтите, съпътстващи изготвянето на новото законодателство.При подобна хипотеза бъдещото екоминистерство ще има само контролни функции за опазването на околната среда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg