EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредитна линия за енергийна ефективност на ДСК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитна линия за енергийна ефективност на ДСК

mail17:50 | 28.04.2011прегледи 1600 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна кредитна линия за 10 млн. евро на Банка ДСК за последващо кредитиране на местни частни фирми, които се заемат с устойчиви инвестиции в енергетиката. Финансирането за Банка ДСК се отпуска в рамките на програмата на ЕБВР за кредитни линии за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (КЛЕЕВИ) за България.
Средствата по кредита ще бъдат използвани да се подкрепят фирми, инвестиращи в промишлената енергийна ефективност и в малки проекти за добив енергия от възобновяеми енергийни източници. Кредитът от ЕБВР се допълва от безвъзмездно финансиране, предоставено от Международния фонд за подпомагане дейностите по извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй. То ще се използва като инвестиционен стимул за поощряване на български предприятия да осъществяват проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, както и за оказване на техническа помощ в подготовката на приемливи инвестиционни проекти.
„Подобряването на енергийната ефективност е един от ключовите приоритети на ЕБВР. Проектът ще насърчи българските предприятия да инвестират в рационализирането на консумацията на енергия и така ще им помогне да подобрят своята ефективност и конкурентоспособност като цяло” заяви Даниел Берг, директор на ЕБВР за България.
Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, допълни: „Нашият положителен опит с предоставените от ЕБВР кредитни линии за насърчаване на проекти за енергийна ефективност за домакинства ни дава основание да смятаме, че бъдещата ни обща дейност ще бъде много ползотворна. Предоставянето на финансиране на проекти в сегмента корпоративни клиенти е нова стъпка към постигане на икономическа устойчивост в България”.
Досега ЕБВР е предоставила на Банка ДСК подобна кредитна линия от 10 млн. евро в рамките на КЛЕЕВИ, както и кредитна линия от 10 млн. евро за финансиране на проекти за енергийна ефективност в дома, като и двете кредитни линии бяха успешно оползотворени.
ЕБВР е предоставила кредитни линии на банки в България за общо 137,5 млн. евро в рамките на програмата КЛЕЕВИ. Тези средства са подкрепили осъществяването на над 140 малки проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, което пък е помогнало на българските фирми да спестят над 1 млн. мегаватчаса годишно.
От началото на своята дейност в България ЕБВР е вложила над 2 млрд. евро в различни сектори на икономиката на страната, като по този начин са мобилизирани и допълнителни инвестиции на стойност повече от 5 млрд. евро.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161