EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Край на коли с бензин, идва шистовият газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на коли с бензин, идва шистовият газ

mail13:20 | 05.07.2011прегледи 962 коментарикоментари 0


Американските автомобили имат ограничена "диета", но може би вече идва краят на монопола на бензина. Автомобилостроителният гигант General Motors миналата седмица обяви планове да разработи първия си двигател, работещ с природен газ. Това решение е повратна точка в политиката на компанията спрямо алтернативните горива, с което тя се присъедини към редица по-малки производители, опитващи се да наложат газа като автомобилно гориво, информира Reuters.
В Индианаполис Марлон Кирби пък е разработил нов супер автомобил, който по външен вид прилича на другите от този клас - лъскав, със заоблени форми, с ниска рама - но се различава от "бензиновите чудовища" по това, че се движи с втечнен природен газ. Моделът Maxximus LNG 2000, "погълнал" 21 000 човекочаса и струващ 1 млн. д., вече е готов за състезания, като Кирби се надява автомобилът да развие скорост от над 200 мили в час (една миля е равна на 1,6 км -бел. ред.). GM и Кирби, механик със специфична област на дейност, са противоположните точки на една и съща тенденция – да се направи така, че автомобилните двигатели да преминат към използване на природен газ, който е в изобилие и е евтин. Според експерти САЩ имат повече природен газ, отколкото знаят как да използват, благодарение на новата технология за разработване на находища на шистов газ.
Природният газ се използва най-вече в производството на електроенергия и в промишлеността, но в САЩ има само около 120 000 автомобила, движещи се с газ, и едва 900 зареждащи станции. Ако прогнозите на експертите се потвърдят, то природният газ вероятно ще остане евтин за десетилетия и може да помогне на страната да намали зависимостта си от петрола на фона на поскъпването на "черното злато", отбелязва Reuters. Шофьори, чиито автомобили се движат с газ, спестяват до 2 д. на галон (един галон е равен на 3,78 литра - бел. ред.) гориво, след като бензинът поскъпна до 4 д. на галон.


 


Тагове: бензин, коли, газ, САЩ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg