EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Константинов: Може би повече пари за здраве в бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Константинов: Може би повече пари за здраве в бюджета

mail12:40 | 19.10.2011прегледи 494 коментарикоментари 0


Парите за здраве в бюджета за догодина няма да са по-малко. Дори вероятно ще са повече. Това заяви в „Тази сутрин” по bTV на професионалния празник на лекарите министърът на здравеопазването Стефан Константинов.
Според него е необходимо средствата за Спешна помощ и за дежурните кабинети за повече, както и да се въведе отделно перо за профилактика, така че да не се сблъскваме с проблема на свършилите направления за изследвания и специалист.
Той посочи, че клиничните пътеки са отживелица и иска да въведе диагностично-свързаните групи, но мнозина медици са против, макар и да се обявяват за смяна на системата. Министърът изтъкна, че държи и на твърдата подкрепа на Здравната каса за въвеждането им. Той не се ангажира с конкретни срокове, но се надява това да стане догодина.
Константинов бе категоричен, че трябва да се смени начинът на финансиране, тъй като при наличието на клинични пътеки всеки пациент се разглежда като приход: „Системата на финансиране е лоша, но промяната изисква закони и воля в Здравната каса”.
По думите му една такава реформа може да се осъществи постепенно с едногодишен преходен период. Така когато пациентът отиде в дадена болница, ще бъде лекуван от всичко, от което има нужда, паралелно, а не само по описаното в клиничната пътека.
Министърът каза още, че е необходимо да се даде повече свобода на болниците и да не се администрира толкова трудът на лекарите: „Документите станаха толкова много, че като влезе пациентът в кабинета, лекари и медицински сестри се занимават първо с тях. Трябва да мислим повече за медицина”.
„Каквото зависи от мен като представител на изпълнителната власт, правя всичко възможно, но без промени в законите и твърдата подкрепа на Здравната каса няма как да стане”, каза още Стефан Константинов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg