EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкурентноспособността расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурентноспособността расте

mail16:00 | 03.05.2011прегледи 1650 коментарикоментари 0


С отминаване на световната криза българската икономика претърпя редица промени през 2010г. Добрите резултати в индустрията допринесоха за възстановяване на износа ,се казва в публикувания Конюнктурен анализ на българската икономика, април 2011 на Министерство на финансите. Ценовата и разходната конкурентноспособност също се подобриха, а ускореното намаление на дефицита по текущата сметка свидетелства за успешното приспособяване на икономиката към новата икономическа среда.
„Делът на българския износ в европейската търговия постоянно расте (дори в кризата), а делът на България в световната търговия също расте (освен през кризисната 2009). С други думи, българският износ не просто расте – а расте по-бързо отколкото в останалите страни, коментира по този повод Георги Ангелов от Отворено общество.- Разбира се, това се дължи на инвестициите от последните години. Не са прави тези, които твърдят, че инвестициите са само в непроизводителни и балонизирани сектори. Износът расте именно защото преди кризата имаше сериозни инвестиции в производство и ще расте по-бързо ако тези инвестиции се увеличат.”

След спада в края на 2008г. и началото на 2009г. поради свиване на световното търсене, през 2010г. делът на българския износ в световната търговия се възстанови до нивото си преди кризата. Според данните делът в търговията в рамките на ЕС не отчита спад и през 2010 г. България продължава да увеличава пазарния си дял.

По текущата сметка бе отчетен относително нисък дефицит от 1% от БВП. За по-добрата външна позиция допринесоха нарастването в износа на стоки и подобрението в разходната конкурентноспособност, както и високият дял на основните метали, храните и нефтопродуктите в износа, като в края на 2010 г. износът достигна нивата си преди кризата.

Ценовата и разходната конкурентно- способност отчетоха подобрение през
2010 г. Индексите на реалния ефективен валутен курс (РЕВК), изчислен с помощта на различни ценови дефлатори нарастват относително слабо, а РЕВК с дефлатор номинален РТЕП отчете най-ниското повишение за последните пет години.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158