EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колективно пазаруване - low cost емоция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колективно пазаруване - low cost емоция

mail18:30 | 28.02.2011прегледи 5397 коментарикоментари 5


Милена Шиякова
Сайтовете за колективно пазаруване се превръщат в хит на пазара. Все повече хора се възползват от възможността да сключат изгодна сделка и да ползват услуга с голяма отстъпка. Офертоманията има както положителни, така и отрицателни страни. Economynews.bg лично изпробва системата на колективното пазаруване. Репортер закупи ваучер за пътуване на половин цена и провери къде са подводните камъни при големите отстъпки?

Какво е колективно пазаруване?
Сайтовете за колективно пазаруване всекидневно поднасят на клиентите ексклузивна оферта за услуга с голям процент намаление. Отстъпките са в размер от 30 до 90%. Работят на принципа на колективното пазаруване. Офертите стават валидни, когато бъдат закупени от голям брой клиенти, а в редките случаи, когато необходимият минимамален брой ваучъри не бъде закупен, офертата не влиза в сила и парите се връщат. Сайтовете договарят с търговците и фирмите отстъпки срещу обещанието за голям брой клиенти и големи обороти. Освен, че генерират прилични печалби на база обем, фирмите получават и няколко вида евтина реклама, която достига до огромен брой потребители. На първо място чрез сайта за групово пазаруване, след това във Facebook, където всеки сайт има страница с почитатели и не на последно място от доволните клиенти, които препоръчват офертите на своите приятели. Офертите са основно за ресторанти, спа центрове, козметични салони, хотели, грижа за дома, театри, кина, екскурзии и почивки и други.
Основната полза е получаването на стока или услуга на изключително добра цена. Заплащането става чрез интернет, банкомати, банкови преводи или каси за плащане на сметки.
Какви са подводните камъни?
Едни от най-бързо разграбваните оферти са предложенията за екскурзия в чужбина на половин цена. Най-честите оферти са за пътувания до Турция и Гърция. Проблемите възникват поради липсата на резервационна система на високо ниво, която да може да отчита в реално време броя на закупени ваучери за определена дата и да предотврати натрупването на желаещи за определени периоди. Обикновено офертите важат за конкретен период от време, когато става въпрос за хотелско настаняване и за конкретни дати при организираните екскурзии. Едва след закупуването на ваучера, клиентите избират и договарят датите на пътуването с партньорите на сайтовете и често се получава натрупване на желаещи за най-атрактивните дати и невъзможност на туристическите агенции да осигурят пътуване за всички по едно и също време. Така че, ако възнамерявате да се възползвате от невероятните намаления, трябва да се подготвите за изхабени нерви и евентуална невъзможност да използвате отстъпките, когато вие пожелаете.
„Бой” по лидълски за екскурзия на половин цена
Само преди дни Травел Борса пусна ексклузивна оферта за уикенд в Истанбул за сумата от 120 лева на човек, предоставена от Партнер Травел. Закупилите ваучери можеше да ги използват на определени дати през месеците март, април, юни, юли и август. Никой обаче не съобразил, че повечето от туристите ще предпочетат най-атрактивния месец за посещение на Истанбул – април и че местата бързо ще свършат. Така множество хора останаха подведени от уверенията, че могат да пътуват, когато изберат, а в последствие се оказа, че трябва да използват ваучерите в неудобно за тях време. Сайтът подвеждащо обяви също така, че резервации за желаните дати се правят по e-mail и че документите за пътуването също се получават в електронен вид. В последствие стана ясно, че туристическата агенция не използва електронен метод за сключване на договори и принуди хората от провинцията да пътуват до София за уреждане на документите. От Травел Борса коментираха проблема с думите: „добре разбираме, че залагаме името си и че един такъв случай неминуемо рефлектира върху Травел Борса. Приемаме съвета за по-задълбочен подбор на партньорите и промоционалните ни оферти.” Подобен проблем възникна и при оферта на Deals.bg, предоставена от Он Травел за почивка в Турция. Резервираните от туристическата агенция места в петзвездния хотел, обявен в офертата светкавично свършиха, а част от закупилите ваучери се съгласиха да заменят петзвездния лукс с четиризвезден, за който имало места. Сайтът за групово пазаруване обаче възстанови платените суми на клиентите, които не са се съгласили със замяната.
Фалстарт на нов сайт за групово пазаруване
С фалстарт започна дейността си нов сайт за групово пазаруване - GoldenDeals.bg. След месеци на реклама и обещания за невероятни отстъпки, сайтът стартира без готовност за използване на различни методи на плащане. Желаещите да се възползват от ексклузивната оферта за пица на цена от 1 лев трябваше да се разходят до банката за извършване на банков превод, за който да платят два лева допълнително. Не са малко и разочарованите клиенти, избрали плащане през ebg.bg. След успешен превод на дължимата сума, част от клиентите получиха съобщение за неуспешна покупка. На сайта обаче липсваха обявени координати за обратна връзка и едва след размяна на съобщения на стената на Facebook, проблемите се отстраняваха. От GoldenDeals уверяват, че работят по пускането на още методи за плащане и след няколко седмици ще могат да предложат алтернативи на ebg.bg и банковия превод.
 


 
Коментари
 
Anelia - 04-03-2011 г. 08:27:52

И аз съм много активна в покупките, купувала съм от кажи-речи всички. Особено от както открих сайта - http://VsichkiOferti.bg - където ги има всички актуални оферти на едно място.

Megi - 22-03-2011 г. 22:22:20

И аз имах опасения, че нещо няма да е наред с една почивка в Сандански. Имаше вече закупени над 200 ваучера и нещо ме гризеше, че няма да има места за желаните от нас дни. Всичко, обаче беше ОК. Ваучерите закупихме от ВИПоферта. После си взехме и за Банско пак от тях. И там всичко беше ОК. Сега имаме ваучери пак за Сандански, но от Травелборса. Дано и там всичко е наред. Както и да го потледне човек - изгодно си е!

groupidon - 24-03-2011 г. 16:08:45

...и ето още един стартиращ сайт за групово пазаруване...този път насочен към обучения, концерти, културни събития и т.н...www.groupidon.net

Hristo - 31-03-2011 г. 15:06:18

За сега най-доволен съм от http://www.grupovo.bg . Имах засечки с плащанията и съм попадал на кофти услуги в някои други сайтове :(

Kolektivno.BG - 01-07-2011 г. 19:05:24

Пазарувай с отстъпка от 50% до 90% - най-добрите оферти за колективно пазаруване на едно място! Талони за ресторанти, заведения, козметични салони, солариуми, автокъщи, туристически агенции, хотели и всякакви други продукти и услуги. Има и награди!!! www.kolektivno.bg

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg