EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колбас от разложко по целия свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колбас от разложко по целия свят

mail09:30 | 03.01.2014прегледи 1150 коментарикоментари 0


Български сурово-пушен специалитет, който се приготвя по Коледа в разложкото село Горно Драглище, вече ще може да се продава по целия свят. Бутиковият деликатес беше представен в Италия на изложение на Международната организация Slow food, която има за цел да пази и популяризира стари традицонни храни от цял свят. Надка Кротева от Горно Драглище го направи популярен и спечели първо място на публиката в националната инциатива „Пазител на българската традиция” в онлайн гласуване за куланария.

Бутиковият деликатес на Дешка, както наричат Надка Кротева, сега е на тавана в дома й, но ще е готов чак през месец март. Разказва, че у нас се приготвят повече от век, а италианците го определят като уникално и дори го сравняват с тяхното прошуто.

Надка Кротева: „Тука където се намираме около мене всичко е в нафпавоци, суджуци, бабички, баурички – това са продукти, които наистина по естествен начин се сушат, след това отиват в нощовите с пепел и така стоя докато сърце ти устиска”.

Колбасът е от най-хубавото месо на домашно гледаното прасе, а подправките са кориандър, копър и кимион. За българското прошуто в Горно Драглище казват, че не е за наяждане, а за мезе, по малко, за да се наслаждаваш на вкуса. Старите гозби за Коледа тук все още са живи, на почит е и яловата баница, която се приготвя само с мая и олио.

В черквата на Коледа местните носят задължително и питка, която сами са омесили, а парче от нея занасят вкъщи, както и благословията от храма. На празника местните хора ни изпращат с песен – и с посланието докато пийваме и хапваме на коледната трапеза да не забравяме и благите думи./източник:БНТ


Тагове: колбас, село
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177