EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой управлява финансите на BG компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой управлява финансите на BG компании

mail16:08 | 07.07.2011прегледи 1416 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

В България женският пол е преобладаващ на позицията главен финансов директор (CFO, chief financial officer). Това съобщи Николай Гърнев от „Ърнст и Янг Одит” ООД, след направено проучване на световната агенция.
Според официалните резултати от анкетираните 100 финансови директори в България, представителите на женския пол имат леко преимущество в процентното отношение – 52%. За сравнение, резултатите от същото проучване за Европа, Азия и Африка, са изцяло в полза на силния пол – 88%.
Гърнев допълни, че 73% от българските CFO-та се чувстват щастливи със заплащането и допълнителните стимули, които получават.
52% от финансовите директори у нас са млади хора, на възраст 30-39г., а 31% са между 40 и 49 години.
Профилът на родните CFO-та се допълва със степента им на образование, като 40% от тях са с магистърска степен по финанси, 11% - по бизнес администрация, а 31% са с друга магистърска степен.
Най-често заеманата длъжност в България е финансов директор за страната, посочена от 46% от анкетираните. 39%
CFO-та виждат нужда от подобрение на бизнес отношенията си с политиците и правителството.
Във връзка с данъчните власти, близо половината (48%) определят проверките на НАП като агресивен подход, а 28% виждат позицията на данъчните като „пресилена”.
Също така, позицията на финансовия директор е само едно стъпало по-надолу от креслото на изпълнителния директор и CFO-то остава най-добрия вариант за нов шеф, ако се наложи смяна на настоящия.
Най-яркият пример в световен мащаб е Индира Нуйи, която от дългогодишен финансов директор зае мястото на Стийв Райнемунд и вече 5 години държи кормилото на Pepsi Co Inc.
В България също все по-често започва да се налага като практика точно такава формула, тъй като CFO-то е най-запознат със случващото се в компанията и дори на изпълнителния директор често му се налага да се консултира с първия финансист на компанията.
Най-важните атрибути за един главен финансов директор обаче остават лидерските му качества. Това до известна степен е заложено у човека, но в същото време е плод на добра политика на компанията, която трябва да се захване с изграждането на лидери.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg