EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой планира да наема нови работници?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой планира да наема нови работници?

mail11:45 | 11.12.2012прегледи 954 коментарикоментари 0


Българските работодатели охлаждат ентусиазма за наемане, отчитайки отрицателен коефициент на заетост. Това показва обзорно изследване на Manpower за заетостта през първото тримесечие на 2013 г.
Ето четирите основни извода от него:
•Едва един от всеки седем български работодатели споделя намерения за наемане на хора през първото тримесечие на следващата година. Първата отрицателна прогноза, дадена от мениджърите в страната е 4 процентния коефициент на заетост в България за периода януари – март.
•Коефициентът на заетостта намалява с 9% в сравнение с предходното тримесечие и с 8% на годишна база.
•Най-оптимистични по отношение на бъдещо увеличаване на персонала са работодателите от сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти.
•Само три от общо десет индустриални секторa мислят да наемат хора, а от гледна точка на региони не се откроява такъв с положителни планове за наемане.

Какви са детайлите в проучването?
Българските работодатели очакват муден темп на наемане през първото тримесечие на 2013 година, отчитайки отрицателен коефициент на заетост от началото на проучването на българския пазар.
Негативната прогноза е индикатор за това, че процентът работодатели, които са склонни да съкращават, е по-висок от процента на работодателите, които имат планове за наемане. От общо 750 работодатели, които са взели участие в проучването, 13% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода януари-март в сравнение със 17%, които планират да съкращават персонал. Също както и в предишното тримесечие, работодателите в сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти отчитат най-силни планове за наемане. Коефициентът на заетост в сектора отбелязва спад от 6 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие и остава непроменен на годишна база.
“Според редица анализатори спадът в индустриалното производство в еврозоната сигнализира за предстояща втора рецесия. Този фактор е предпоставка за увеличението на безработицата сред всички страни от ЕС, включително и нашата и не е учудващо, че българските мениджъри са по-песимистични в очакванията си за нови назначения. Всъщност, в сравнение със същия период на миналата година, работодателите, които казват, че ще намаляват своя персонал, се е увеличил със седем процента,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Работодатели от всичките пет анкетирани региона не планират наемане

Работодателите и в петте анкетирани региона на страната споделят негативни намерения за наемане през първото тримесечие на 2013 година. Работодателите в София и Пловдив са с най-малко песимистични планове, отчитайки коефициент на заетост от -1%. Работодателите от региона на Русе и Бургас са най-песимистично настроени що се отнася до очаквания за наемане през първото тримесечие на следващата година с коефициенти съответно от -12% и -10%.
“Като цяло, най-ниските нива на безработица се посочват традиционно от трите най-големи региона в България. Редица международни компании като Coca-Cola Enterprises, TELUS International, Sutherland Global Services, Ingram Micro и други разполагат своите бизнеси в страната, за да се възползват от предимствата на родния пазар и наличност на таланти,” допълва Василева. “Но общности в другите региони полагат усилия за привличане на чужди инвестиции чрез осигуряване на различни стимули с цел да станат по-привлекателни и да насочат новите бизнеси към повече градове в страната.”

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg